Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Arcadia Hinescu: Achiziția de societate prin efect de levier – (lbo) și fuziunea


11 mai 2016 | Cosmina SIMA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Corporate, Fuziuni și achiziții, Revista revistelor juridice

Arcadia Hinescu a publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 10/2014 articolul intitulat „Achiziția de societate prin efect de levier – (lbo) și fuziunea”.

Mecanismul de achiziție de societate prin efect de levier  reprezintă o tehnică, o modalitate de preluare a unei societăți de tip închis (private equity). Fiind posibil să se utilizeze și fuziunea, se poate folosi un mecanism ce presupune preluarea, prin cesiune de titluri de participare sau altă modalitate, de către o persoană sau mai multe, prin intermediul uneia sau mai multor societăți de tip holding („New Company”, „NewCo”, „Hold.Co”), a controlului unei societăți („societate țintă”, „la cible”, „target company”, „Operating Company”, „Op.Co”), finanțând această preluare printr-un împrumut ce va fi ulterior rambursat cu lichidități ce provin de la însăși societatea țintă (dividende sau alte resurse). Holding-ul va supraveghea investiția cu scopul ca societatea țintă să devină profitabilă, pentru ca apoi să își vândă participația în societatea țintă contra unui preț, preț stabilit astfel încât să se afle în câștig.

De cele mai multe ori, persoanele care doresc să facă astfel de preluări de control sunt reunite sub forma unor fonduri de investiții. Aceste persoane vor căuta ca societățile-țintă pe care le preiau să îndeplinească anumite criterii, asigurându-și astfel un profit pentru finalitatea aplicării mecanismului în cauză. Așadar, asemenea criterii ar putea fi: o situație financiară sănătoasă; un management foarte bun din punct de vedere calitativ; potențial în creștere, cu alte cuvinte, strategie clară, fidelitatea clientelei; atuuri concurențiale, și ne referim aici la o poziție favorabilă pe piață; implicarea personală a asociaților în afacere este scăzută; o bună vizibilitate a evoluției lichidităților (cash-flow). În mod evident, se urmărește ca societatea să poată asigura lichidități cu care să fie, ulterior, rambursat împrumutul și nu numai, căci se caută și efectuarea unor investiții, sporirea capitalurilor. Nu în ultimul rând, prețul investiției joacă un rol foarte important, căci acesta va trebui acoperit prin intermediul împrumutului și va trebui să asigure, pe viitor, un profit.

Achizitorul sau, cu alte cuvinte, persoanele care doresc preluarea controlului societății-țină, după ce vor identifica respectiva societate, vor începe demersurile pentru preluarea acesteia. În primul rând, achizitorul va trimite o scrisoare de intenție către asociații societății-țintă, propunându-le să le cumpere titlurile de participare. Se vor menționa condițiile de achiziție, exclusivitate și confidențialitate cu privire la negocieri. În cazul unei poziții favorabile a asociaților, se va semna un contract intermediar achiziției („protocol de acord”, „memorandum of understanding”), stabilind obiectul cesiunii, prețul, garanțiile de activ și pasiv. Ulterior vor avea loc negocieri care, dacă sunt pozitive, vor fi urmate de semnarea contractului de cesiune de titluri. Transferul dreptului de proprietate va fi supus unor condiții suspensive (spre exemplu, obținerea finanțării pentru plata prețului). Până la perfectarea acestui contract, achizitorul va crea societatea holding, căreia îi va asigura un capital prin intermediul unor asociați atrași de acesta. Societatea holding are rolul de a convinge banca să asigure împrumutul pentru achiziționarea titlurilor de participare. Dacă se obține împrumutul și se îndeplinesc condițiile suspensive, se va transfera dreptul de proprietate de la asociații societății-țintă la societatea de tip holding.  O modalitate clasică de rambursare a împrumutului este prin plata de tranşe anuale în urma distribuirii de dividende de către societatea-ţintă societății holding.

Cu scopul de a se ajunge ca împrumutul să fie garantat și rambursat, se apelează la fuziune, fie societatea-țintă absoarbe societatea holding, fie invers (dacă societatea-țintă este societate-mamă a unui grup de societăți). Conform art. 106 alin. (1) din Legea nr. 31/1990, o societate nu poate să acorde avansuri sau împrumuturi şi nici să constituie garanţii în vederea subscrierii sau dobândirii propriilor sale acţiuni de către un terţ. Totuși, la alin. (2) se prevede că această interdicţie nu se aplică tranzacţiilor efectuate în cadrul operaţiunilor curente ale instituţiilor de credit şi ale altor instituţii financiare, nici tranzacţiilor efectuate în vederea dobândirii de acţiuni de către sau pentru salariaţii societăţii, cu condiţia ca aceste tranzacţii să nu determine diminuarea activelor nete sub valoarea cumulată a capitalului social subscris şi a rezervelor care nu pot fi distribuite conform legii sau actului constitutiv. Autoarea apreciază că se va încadra pe alin. (2) situația în care societatea holding poate face un împrumut la bancă, garantându-l cu titlurile societății-țintă, iar banca este îndreptățită să acorde un astfel de credit.

În concluzie, cel puțin teoretic, achiziția de societate prin efect de levier este posibilă și pe fundalul legislației românești. Totuși, în cadrul actual, este destul de dificil a fi găsită o bancă dispusă a acorda un credit pentru achiziționarea unor titluri de valoarela o societate, urmată de fuziunea cu aceasta. Însă nu este imposibil, deoarece acest mecanism are ca scop însăși obținerea de profit.

Cosmina Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică