Varia
JURIDICE

Republica Moldova. Durata excesivă a proceselor judiciare, în vizorul Ministerului Justiției
09.05.2016 | Irina RÎMARU

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 6 mai 2016, Ministerul Justiției a inițiat un dialog cu instituțiile de drept din Republica Moldova, pentru asigurarea unei colaborări eficiente privind reformarea sistemului judiciar, prin analiza cauzelor de suprabirocratizare a proceselor de judecată și reducerea duratei examinării acestora în instanță, potrivit justice.gov.md.

Vladimir Cebotari: „Dacă în 2012 aveam 24 mii de dosare cu un termen mai mare de 12 de luni, în 2015 numărul acestora se apropie de 30 mii. Este o tendință îngrijorătoare în acești 3 ani. Crește mult și volumul dosarelor care au 24 sau 36 de luni, indiferent de faptul dacă sunt penale, civile sau contencios. Am efectuat un studiu al practicilor și reglementărilor dintr-un șir de state ale Uniunii Europene, pentru a înțelege dacă abordăm corect sau nu acest subiect și dacă există restricții sau un anumit control în alte jurisdicții. Am observat că în UE acest lucru este organizat. Durata procesului se urmărește, se contabilizează, se pedepsesc, inclusiv financiar, și părțile și asistenții în instanțele de judecată și judecătorul, dacă este cazul„.

În cadrul discuțiilor au fost identificate aproximativ 30 de cauze și posibile amendamente ale cadrului legislativ, ale procesului de administrare a organizării și desfășurării judecății. Acestea vor sta la baza elaborării proiectelor corespunzătoare de către Ministerul Justiției, ca răspuns la tendințele evolutive și îngrijorătoare ale duratei proceselor, abuzurilor de drepturi și indisciplina în cursul de examinare a dosarelor de către instanțele de judecată.

Colaborarea inițiată va permite realizarea unui dialog deschis și constructiv dintre reprezentanții instituțiilor, care se confruntă nemijlocit cu provocările juridice din Moldova, și Ministerul Justiției, în calitate de organ ce înaintează propuneri întru reformarea sectorului dat. Scopul schimbările propuse este îmbunătățirea calității actului de justiție, creșterea gradului de satisfacție a justițiabilului, precum și a beneficiarilor. Vor fi elaborate reglementări pentru ca, într-un timp rațional, să avem schimbările constructive, benefice pentru toate părțile.

Irina Rîmaru

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti