« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Angajatorul nu va mai avea dreptul de a suspenda contractul individual de muncă pe durata cercetării disciplinare prealabile a salariatului
10.05.2016 | Florentina MUNTEANU, Gabriela ILIE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În data de 5 mai 2016, Curtea Constituțională a decis că prevederile art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii („Codul muncii”), care reglementează dreptul angajatorului de a suspenda contractul individual de muncă pe durata cercetării disciplinare sunt neconstituționale.

În argumentarea acestei soluții, Curtea Constituțională a statuat că măsura suspendării contractului individual de muncă pe durata cercetării disciplinare prealabile restrânge în mod nejustificat dreptul la muncă, consacrat în art. 41 alin. (1) din Constituția României.

Aplicarea în timp a deciziei Curții Constituționale („Decizia”)

Decizia a fost adusă la cunoștința publicului prin intermediul unui comunicat de presă (nefiind publicată încă în Monitorul Oficial), urmând a se aplica numai după ce va fi motivată și publicată în Monitorul Oficial al României.

Astfel, de la data publicării Deciziei în Monitorul Oficial, prevederile art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii vor fi suspendate de drept pe o perioadă de 45 de zile calendaristice. În cazul în care, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu vor pune de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției, acestea vor înceta să producă efecte juridice la expirarea termenului de 45 de zile.

Implicații practice ale Deciziei

După data publicării Deciziei în Monitorul Oficial, angajatorii nu vor mai putea suspenda contractele individuale de muncă ale salariaților în temeiul art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii (pe durata cercetării disciplinare prealabile).

Pe cale de consecință, salariații cercetați disciplinar vor avea dreptul de a veni la muncă pe durata cercetării disciplinare, deși menținerea lor în activitate în acest interval poate cauza prejudicii angajatorilor.

În cazul nerespectării de către angajatori a obligației de a primi la muncă salariații cercetați disciplinar, pot fi acționați în judecată, salariații putând solicita anularea măsurii dispuse, obligarea angajatorilor la repunerea în situația anterioară suspendării nelegale a contractului lor de muncă, precum și plata tuturor drepturilor salariale de care au fost lipsiți în această perioadă.

Florentina Munteanu
Partener Asociat REFF & ASOCIAȚII

Gabriela Ilie
Avocat Colaborator Senior REFF & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Drept constitutional, Dreptul muncii, Lege 9, Selected, Studii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD