« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Revista revistelor juridice
JURIDICE

Stelian Ioan Vidu: Câteva aspecte privind evaluarea legală a daunelor-interese moratorii
16.05.2016 | Ioana-Bianca TOFAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Dr. Stelian Ioan Vidu a publicat, în Revista Română de Jurisprudență nr. 5/2015, articolul intitulat „Câteva aspecte privind evaluarea legală a daunelor-interese moratorii”.

Numai daunele-interese moratorii constituie obiect al evaluării legale. Textele legale disting după cum daunele-interese sunt consecința neexecutării la scadență a unei obligații bănești sau a neexecutării la termen a altor obligații de a face decât cele pecuniare.

În ceea ce evaluarea legală a daunelor-interese moratorii în cazul obligațiilor bănești, întârzierea debitorului este o condiție în principiu necesară pentru acordarea daunelor-interese. În mod efectiv punerea în întârziere implică notificarea de către creditor a debitorului prin care îi solicită executarea obligației. Prin excepție, întârzierea de drept trebuie să rezulte în mod expres din convenția părților sau din cuprinsul textelor legale.

Dispozițiile legale evidențiază ca pe durata termenului suplimentar de executare nu este suspendat și dreptul creditorului la daune-interese moratorii pentru executarea cu întârziere a obligațiilor pecuniare și care sunt datorate de la scadență.

Daunele-interese pentru executarea cu întârziere a obligațiilor bănești curg de la scadență, astfel în cazul în care o sumă de bani nu este plătită la momentul exigibilității creanței, creditorul are dreptul la daune-moratorii, de la scadență până în momentul plății.

Daunele-interese moratorii se datorează de la scadență, indiferent dacă debitorul și-a asumat sau nu obligația de plată a unei sume de bani în exercițiul activității unei întreprinderi. Astfel art. 1535 alin. (1) C. civ. instituie o derogare de la regulă parcurgerii procedurii de punere în întârziere a debitorului, însă numai cât privește situația daunelor-interese moratorii, iar art. 1523 alin. (2) lit. d) C. civ. prevede că debitorul se află de drept în întârziere atunci când nu a fost executată obligația de a plăti o sumă de bani asumată în exercițiul activității unei întreprinderi. Al doilea text legal instituie un caz de întârziere de drept a debitorului, incident oricărui remediu al neexecutării.

Din punct de vedere al criteriilor de determinare a cuantumului daunelor-interese moratorii în cazul obligațiilor bănești, cuantumul este cel convenit de către părți sau, în lipsa unei evaluări convenționale, el este determinat de lege. De la această regulă există două excepții, „dacă nu sunt datorate dobânzi moratorii mai mari decât dobânda legală, creditorul are dreptul, în afara dobânzii legale, la daune-interese pentru repararea integrală a prejudiciului suferit” și „dacă, înainte de scadență, debitorul datorează dobânzi mai mari decât dobânda legală, daunele moratorii sunt datorate la nivelul aplicabil înainte de scadență.”

În ceea ce privește evaluarea legală a daunelor-interese moratorii în cazul alor obligații de a face decât cele pecuniare, se calculează de la data la care debitorul este în întârziere.

Din punct de vedere al criteriilor de determinare a cuantumului daunelor-interese moratorii în acest caz, potrivit art. 1536 C. civ. „executarea cu întârziere dă întotdeauna dreptul la daune-interese egale cu dobânda legală, calculată de la data la care debitorului este în întârziere asupra echivalentului în bani al obligației, cu excepția cazului în care s-a stipulat o clauză penală ori creditorul poate dovedi un prejudiciu mai mare cauzat de întârziere în executarea obligației.”

Ioana-Bianca TOFAN

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni/categorii: Revista revistelor juridice

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD