Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Revista revistelor juridice
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Stelian Ioan Vidu: Câteva aspecte privind evaluarea legală a daunelor-interese moratorii

16.05.2016 | Ioana-Bianca TOFAN

Dr. Stelian Ioan Vidu a publicat, în Revista Română de Jurisprudență nr. 5/2015, articolul intitulat „Câteva aspecte privind evaluarea legală a daunelor-interese moratorii”.

Numai daunele-interese moratorii constituie obiect al evaluării legale. Textele legale disting după cum daunele-interese sunt consecința neexecutării la scadență a unei obligații bănești sau a neexecutării la termen a altor obligații de a face decât cele pecuniare.

În ceea ce evaluarea legală a daunelor-interese moratorii în cazul obligațiilor bănești, întârzierea debitorului este o condiție în principiu necesară pentru acordarea daunelor-interese. În mod efectiv punerea în întârziere implică notificarea de către creditor a debitorului prin care îi solicită executarea obligației. Prin excepție, întârzierea de drept trebuie să rezulte în mod expres din convenția părților sau din cuprinsul textelor legale.

Dispozițiile legale evidențiază ca pe durata termenului suplimentar de executare nu este suspendat și dreptul creditorului la daune-interese moratorii pentru executarea cu întârziere a obligațiilor pecuniare și care sunt datorate de la scadență.

Daunele-interese pentru executarea cu întârziere a obligațiilor bănești curg de la scadență, astfel în cazul în care o sumă de bani nu este plătită la momentul exigibilității creanței, creditorul are dreptul la daune-moratorii, de la scadență până în momentul plății.

Daunele-interese moratorii se datorează de la scadență, indiferent dacă debitorul și-a asumat sau nu obligația de plată a unei sume de bani în exercițiul activității unei întreprinderi. Astfel art. 1535 alin. (1) C. civ. instituie o derogare de la regulă parcurgerii procedurii de punere în întârziere a debitorului, însă numai cât privește situația daunelor-interese moratorii, iar art. 1523 alin. (2) lit. d) C. civ. prevede că debitorul se află de drept în întârziere atunci când nu a fost executată obligația de a plăti o sumă de bani asumată în exercițiul activității unei întreprinderi. Al doilea text legal instituie un caz de întârziere de drept a debitorului, incident oricărui remediu al neexecutării.

Din punct de vedere al criteriilor de determinare a cuantumului daunelor-interese moratorii în cazul obligațiilor bănești, cuantumul este cel convenit de către părți sau, în lipsa unei evaluări convenționale, el este determinat de lege. De la această regulă există două excepții, „dacă nu sunt datorate dobânzi moratorii mai mari decât dobânda legală, creditorul are dreptul, în afara dobânzii legale, la daune-interese pentru repararea integrală a prejudiciului suferit” și „dacă, înainte de scadență, debitorul datorează dobânzi mai mari decât dobânda legală, daunele moratorii sunt datorate la nivelul aplicabil înainte de scadență.”

În ceea ce privește evaluarea legală a daunelor-interese moratorii în cazul alor obligații de a face decât cele pecuniare, se calculează de la data la care debitorul este în întârziere.

Din punct de vedere al criteriilor de determinare a cuantumului daunelor-interese moratorii în acest caz, potrivit art. 1536 C. civ. „executarea cu întârziere dă întotdeauna dreptul la daune-interese egale cu dobânda legală, calculată de la data la care debitorului este în întârziere asupra echivalentului în bani al obligației, cu excepția cazului în care s-a stipulat o clauză penală ori creditorul poate dovedi un prejudiciu mai mare cauzat de întârziere în executarea obligației.”

Ioana-Bianca TOFAN


Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Newsletter
Publicitate
Corporate
Membership