Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal

DNA. Buletin de presă – aprilie 2016

11 mai 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna aprilie 2016, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecatăsub control judiciar, a inculpatului F. D., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
mărturie mincinoasă, în formă continuată (3 acte materiale),
favorizare a făptuitorului, în formă continuată(4 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În datele de 4 mai 2010, 22 aprilie 2013 și 9 mai 2014, inculpatul F. D. a fost audiat ca martor într-o cauză penală instrumentată inițial de către procurorii anticorupție (comunicat nr. 123/VIII/3 din 25 mai 2009) și aflată la acele momente în curs de judecare.
În aceste împrejurări, inculpatul F. D., în mod repetat, a făcut declaraţii mincinoase în faţa instanţelor de judecată cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei, susţinând că a fost unicul utilizator al unui post telefonic şi că de la acesta a purtat convorbiri cu unul dintre inculpații din cauza respectivă.
În același context, pentru a întări cele arătate mai sus, la data de 23 septembrie 2013, inculpatul F. D. a dat o declaraţie pe proprie răspundere autentificată la un notar în care susținea aceleași lucruri, document care a fost ulterior depus la dosarul cauzei.
Prin această conduită, inculpatul a urmărit să îngreuneze aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, să inducă în eroare instanțele de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței de judecată.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecatăîn stare de libertate, a inculpatului Ș. F., la data faptei șef al serviciului inspecție fiscală al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Bihor, la data faptei, în prezent inspector vamal în cadrul Biroului Vamal de Interior Oradea, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În datele de 21 și 22 septembrie 2011, inculpatul Ș. F., prin demersurile sale, a ajutat, cu intenție pe administratorul unei societăți comerciale să-i remită lui P. D., la data faptelor director adjunct al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Bihor și director executiv adjunct în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Bihor (DGFP) – coordonator al Activității de Inspecție Fiscală, suma de 6.000 de lei, cu titlu de mită (echivalentul a 1.500 de euro) cu scopul ca acesta din urmă să asigure protecția activității ilicite a firmei omului de afaceri.
Acest lucru urma să se realizeze prin diminuarea numerică a controalelor efectuate la societatea respectivă și la partenerii săi economici prin sancționarea contravențională doar cu sume mici de bani sau pentru a nu se constata fapte de natură penală.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului sumei de 6.000 de lei aparținând inculpatului Ș. F.

Se precizează că P. D. a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi spălare a banilor la data de 26 februarie 2016 (comunicat 194 din 26 februarie 2016). 

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispuse în cauză.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului O. C. V., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (3 infracțiuni),
înșelăciune,
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2012, inculpatul O. C. V. a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Sibiu mai multe contracte de arendare întocmite în fals, în scopul de a obține, nelegal, sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren de 108,75 hectare şi 166,51 hectare, pe care nu le deținea în realitate.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 177.163,87 lei, reprezentând prejudiciul suferit, urmare a folosirii în campaniile 2010, 2011 și 2012, de către inculpatul O. C. V. a documentelor respective.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului O. C. V.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Sibiu, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei B. M. E., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de :
folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni),
înșelăciune,
tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2010, inculpata B. M. E. a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente în fals, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren de 22,38 hectare, 13,54 hectare şi 26,98 hectare, pe care nu le deținea în realitate.
Cererea unică de plată depusă în cursul anului 2010 a fost retrasă de inculpată la data de 18.08.2010, sumele de bani din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul naţional nemaifiind astfel încasate.
Ca urmare a acestor demersuri, inculpata B. M. E. a încasat nelegal 14.832,39 lei, sumă pe care a restituit-o ulterior Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Tulcea.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
M. C. I., administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de :
tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
tentativă la înșelăciune,
M. D., B. A. L. și S. S. M., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de :
complicitate la tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
complicitate la tentativă la înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, inculpatul M. C. I., beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați care, fie și-au pus la dispoziția acestuia firmele pe care le dețineau, fie au întocmit și antedatat documente, a depus la Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – Centrul Județean Ilfov mai multe acte care conțineau date false sau inexacte, în contextul implementării proiectului „Introducerea tehnologiilor inovative, achiziţionarea de echipamente şi software”, finanțat din fonduri nerambursabile.
Scopul acestei conduite a fost acela de a obține rambursarea unor cheltuieli în valoare totală de 527.440,20 lei din totalul achiziţiei, reprezentând plată simulată pentru achiziționarea fictivă a unui program software, sumă a cărei rambursare a fost refuzată.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului București.

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecatăsub control judiciar, a inculpatului M. C., cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 1 iulie 2009 – 31 decembrie 2010, inculpatul M. C., în calitate de administrator al unei societăți comerciale, cu intenţie, a evidențiat în actele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale, prin înregistrarea unui număr de 143 facturi fiscale provenind de la mai multe societăți, în valoare totală de 21.389.456,03 lei din care TVA 4.063.996,64 lei.
Scopul acestei conduite infracționale a fost sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, respectiv plata către bugetul de stat a TVA, aferentă livrărilor de mărfuri și servicii efectuate precum și a impozitului pe profit realizat ca urmare a relațiilor comerciale desfășurate.
Astfel, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 6.836.070,14 lei din care 2.772.073.50 lei impozit pe profit și 4.063.996,64 TVA lei.

În cauză, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 9.247.920 lei, reprezentând impozit pe profit 2.827.342 lei la care se adaugă majorări şi penalităţi de întârziere aferente în sumă de 1.096.254 lei, precum şi TVA în sumă de 3.870.016 lei plus majorări şi penalităţi de întârziere în valoare de 1.454.308 lei.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Hunedoara, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership