Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Medierea penală în etapa deliberării instanţei
12.05.2016 | Paul AGHINIȚĂ

Secţiuni: Drept penal, Mediere, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În respectarea Deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 9 din 17 aprilie 2015, unde s-a stabilit că încheierea unui acord de mediere în condiţiile Legii nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, medierea poate interveni în tot cursul procesului penal, până la rămânerea definitivă a hotărârii penale chiar şi după încheierea dezbaterilor, înainte de pronunţarea instanţei.

În aplicarea dispoziţiilor art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, încheierea unui acord de mediere constituie o cauză sui-generis care înlătură răspunderea penală, conform art. lit. g) din Codul de procedura penală, distinctă de împăcare.

În acestă situaţie, fie că este vorba de un dosar aflat pe rolul instanţei de fond, fie că se află în apel, cauza se repune pe rolul instanţei conform art. 395 alin. (1) Cod de procedura penală, care prevede următoarele:

Reluarea cercetării judecătoreşti sau a dezbaterilor

(1) Dacă în cursul deliberării instanţa apreciază că o anumită împrejurare trebuie lămurită şi este necesară reluarea cercetării judecătoreşti sau a dezbaterilor, repune cauza pe rol. Prevederile privind citarea se aplică în mod corespunzător.

De reţinut este faptul că momentul semnării acordul de mediere poate fi ulterior încheierii dezbaterilor judecătoreşti, în cursul deliberării instanței, iar important este ca cererea de repunere pe rol, însoţită de documentele doveditoare, să fie depusă la dosarul cauzei înainte de, bineînţeles, pronunţarea instanţei.

De asemenea, chiar şi un contract de mediere (şi nu pre-contrat de mediere semnat între mediator şi o numai o parte) încheiat potrivit art. 70 din Legea nr. 196/2006, neînsoţit de un acord de mediere, poate fi un motiv temeinic şi suficient pentru reluarea dezbaterilor, întrucât dispoziţiile art. 367 alin. (3) din Codul de procedură penală prevăd că suspendarea judecăţii se dispune şi pe perioada desfăşurării procedurii de mediere, potrivit legii, fără a limita momentul până la care instanţa poate proceda în acest sens.

Putem constata că există deja practică judiciară în acest sens pe rolul instanţelor de apel (medierea în cauzele penale în etapa deliberărilor, după încheierea dezbaterilor) şi se poate presupune că, cel puţin o vreme, din acest motiv al intervenţiei instituţiei medierii, vor mai fi destule cazuri de repunere pe rol a dosarelor penale în chiar calea de atac până la înţelegerea deplină a acestei proceduri de către toate părţile implicate şi interesate în acest domeniu.

Aceste cazuri trebuie privite ca o excepţie şi nu ca regulă, mai ales că a trecut numai un an de la Decizia ICCJ, decizie care, aşa cum am arătat mai sus, lasă la dispoziţia părţilor, prin mediere, disponibilitatea cu privire la încetarea procesului penal.

Mediator Paul Aghiniţă

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti