« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Grefier reținut pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat, favorizare a făptuitorului, divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals
12.05.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

DIICOT-Suceava. Sprijinire a unui grup infracţional organizat, favorizare a făptuitorului, divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals. Reținere.

La data de 10 mai 2016, procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului B. G. D., grefier în cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Botoşani, pentru săvârțirea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, favorizare a făptuitorului, divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2011, inculpatul B. G. D., angajat în funcţia de grefier în cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Botoşani, a sprijinit activitatea unor grupuri infracţionale organizate specializate în contrabandă cu ţigarete de provenienţă extracomunitară ce acţionează pe raza municipiului şi judeţului Botoşani şi care au făcut obiectul cercetărilor într-un număr de 4 dosare penale înregistrate la DIICOT- Biroul Teritorial Botoşani.
S-a reţinut că, începând cu anul 2011, cu intenţie directă, inculpatul B. G. D. a divulgat fără drept unor membri ai grupărilor infracţionale organizate, informaţii secrete de serviciu şi/sau care nu sunt destinate publicităţii, pe care le-a cunoscut datorită atribuţiilor de serviciu, în speţă date cu caracter „SECRET DE SERVICIU” şi/sau date confidenţiale din cadrul unor dosare penale, cu scopul de a afecta interesele legate de buna desfăşurare a urmăririi penale.
Totodată, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2012, cu intenţie directă, pentru obţinerea unor credite de consum, în calitate de angajat al DIICOT-Botoşani, inculpatul B. G. D. a întocmit în fals o adeverinţă de venit prin contrafacerea semnăturii şefului şi a managerului economic din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, document care a produs consecinţe juridice, fiind folosit ulterior la o bancă de pe raza municipiului Botoşani.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu polițiști ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice — Biroul de combatere a Fraudelor Vamale din cadrul IPJ Suceava.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD