Secţiuni » Jurisprudenţă » CCR
Jurisprudenţă CCR (Curtea Constituţională a României)
DezbateriCărţiProfesionişti

Republica Moldova. Curtea Constituțională a declarat neconstituționale sancțiunile contravenționale fixe
12.05.2016 | Robert BĂLAȘA

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea Constituțională din Republica Moldova a oferit publicității un comunicat cu privire la hotărârea pronunțată marți, 10 mai 2016, în ceea ce privește excepţiile de neconstituţionalitate a unor prevederi ale articolului 345 alin (2) din Codul contravențional.

Autorul sesizării a solicitat verificarea constituționalității a unor prevederi ale articolului 345 alin (2) din Codul contravențional unde legiuitorul a stabilit sancțiunea „amendă de 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice şi persoanei cu funcţie de răspundere”. Autorul excepțiilor de neconstituționalitate a pretins că modul de reglementare a sancțiunii din art. 345 alin. (2) din Codul contravențional, care nu permite instanţei de judecată să individualizeze sancțiunea la circumstanțele inedite ale cauzei, este contrară articolului 20 din Constituție.

Curtea a reținut că competența exclusivă a Parlamentului de a reglementa care fapte constituie contravenții și care pedepse urmează a fi aplicate, nu exclude obligativitatea respectării principiului legalității și cel al proporționalității care derivă din articolul 1 alin. (3) și articolul 54 alin. (4) din Constituție, astfel că individualizarea legislativă a sancțiunii nu este suficientă în atingerea scopului legii contravenţionale atât timp cât nu este posibilă realizarea individualizării judiciare.

Curtea a subliniat că în absenţa mecanismelor de individualizare a sancţiunii în cauza concretă, instanța de judecată este lipsită de posibilitatea de a efectua un control judiciar efectiv iar într-un final justițiabilii sunt lipsiți de dreptul la un proces echitabil.

Curtea Constituţională a admis excepțiile de neconstituționalitate și a declarat neconstituţional textul „amendă de 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice (literele d) şi e) şi persoanei cu funcţie de răspundere (literele a)- f)” din articolul 345 alin (2) din Codul contravențional al Republicii Moldova nr. 218-XVI din 24 octombrie 2008, în măsura în care nu permite individualizarea sancțiunii.

Robert Bălașa

Secţiuni: CCR | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO