Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii de bani, spălare a banilor, schimbare a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Acțiune penală


16 mai 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA. Folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii de bani, spălare a banilor, schimbare a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Acțiune penală.

În dosarul mediatizat prin comunicatele nr. 210/VIII/3 din 1 martie 2016, 192/VIII/3 din 25 februarie 2016, 174/VIII/3 din 22 februarie 2016, 114/VIII/3 și 118/VIII/3 din 10 februarie 2016, privind infracțiuni de corupție, de spălare a banilor și de fraudare a fondurilor europene destinate finanțării unor programe destinate persoanelor defavorizate, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus extinderea acțiunii penale și punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpaților, în legătură cu alte fapte penale:
V. M. Ș., deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
P. N., deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
deturnarea de fonduri,
fals în înscrisuri private,
spălare a banilor,
P. I. C., manager al proiectului „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
deturnarea de fonduri,
spălare a banilor,
R. F., manager general al Asociației Partida Romilor „Pro Europa” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
fals în înscrisuri private,
deturnarea de fonduri,
spălare a banilor,
M. (fostă R.) I. V., director economic al Asociației Partida Romilor „Pro Europa” sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deturnare de fonduri.

De asemenea, în vederea confiscării extinse și pentru a servi la garantarea reparării pagubei produse prin săvârșirea infracțiunilor, procurorii anticorupție au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului pe bunurile imobile aflate în proprietatea societății SC Niky Scorpion Alcom SRL, până la concurența sumei de 30.470.708,72 lei.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012, inculpatul V. M. Ș., folosindu-se de calitatea de președinte de onoare al Asociației Partida Romilor Pro Europa, a solicitat si a obținut, în numerar, de la reprezentanții acesteia, suma de 100.000 lei. Această sumă de bani a fost folosită de inculpat în campania electorala din anul 2012, în care a candidat din partea unui partid politic pentru obținerea calității de deputat.
În perioada octombrie 2014, reprezentanții Asociației Partida Romilor Pro Europa, folosindu-se de un număr de 17 contracte de împrumut încheiate în mod fictiv în lunile octombrie 2012 și mai 2013, au retras din conturile acesteia suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente.
Contractele respective au fost semnate din partea Asociației Partida Romilor „Pro Europa” de inculpații P. N., R. F. și Paraschiv Iulian, acesta din urmă în calitate de manager al proiectului „Acces pe piața muncii, o șansă pentru tine”.
În lunile ianuarie și februarie 2016, în contextul existenței prezentului dosar, inculpata Rotariu și M. (fostă R.) I. V. au încheiat doua contracte de asistenta juridică în valoare totală de 96.000 euro în numele Asociației Partida Romilor Pro Europa, fără a avea acordul Consiliului Director.

De menționat este faptul că asistența juridică și reprezentarea în fața organelor judiciare nu a fost asigurată pentru persoana juridică Asociația Partida Romilor Pro Europa, ci in mod individual pentru persoanele cercetate în cadrul prezentului dosar, respectiv inculpații: R. F., R. I. V., P. I., P. B.

În aceeași perioadă, în baza celor doua contracte, din conturile Asociației Partida Romilor au fost efectuate doua plăți în cuantum de 297.144,6 lei.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro