Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Mihai Hotca: Este vorba de o inegalitate între infractor și persoana vătămată
16.05.2016 | Elena ZOIȚA

Secţiuni: Drept penal, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Av. dr. Mihai Hotca, profesor universitar în cadrul Facultății de Drept a Universității Nicolae Titulescu, s-a referit, în cadrul conferinței Probleme dificile de drept penal și procedură penală, organizată de Societatea de Științe Juridice, la procedura acordului de recunoaștere din perspectiva laturii civile.

Mihai Hotca: ”Dar ce sugestie aș face eu celor care vizează latura civilă? Art. 484 din Codul de procedură penală a fost declarat neconstituțional în măsura în care nu permitea persoanei vătămate, părții civile, să participe la judecată în cadrul procedurii privind acordul de recunoaștere. Și, acolo, persoana vătămată poate face apărări care să ducă la respingerea acordului de recunoaștere. Deci, indirect, are un mecanism care poate fi folosit. Pe de altă parte, eu cred că s-ar putea discuta despre constituționalitatea dispozițiilor din cadrul procedurii acordului de recunoaștere tocmai sub aspectul laturii civile, pentru că este vorba despre o inegalitate, în opinia mea, între infractor și persoana vătămată. Or, cred că cele două părți din procesul penal ar trebui să se afle pe același picior de egalitate și, în acest context, este discutabilă procedura acordului de recunoaștere sub aspectul egalității de tratament a persoanei vătămate și a infractorului.”

* Selecție realizată de Elena Zoița

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti