« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Mihai Hotca: Este vorba de o inegalitate între infractor și persoana vătămată
16.05.2016 | Elena ZOIȚA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Av. dr. Mihai Hotca, profesor universitar în cadrul Facultății de Drept a Universității Nicolae Titulescu, s-a referit, în cadrul conferinței Probleme dificile de drept penal și procedură penală, organizată de Societatea de Științe Juridice, la procedura acordului de recunoaștere din perspectiva laturii civile.

Mihai Hotca: ”Dar ce sugestie aș face eu celor care vizează latura civilă? Art. 484 din Codul de procedură penală a fost declarat neconstituțional în măsura în care nu permitea persoanei vătămate, părții civile, să participe la judecată în cadrul procedurii privind acordul de recunoaștere. Și, acolo, persoana vătămată poate face apărări care să ducă la respingerea acordului de recunoaștere. Deci, indirect, are un mecanism care poate fi folosit. Pe de altă parte, eu cred că s-ar putea discuta despre constituționalitatea dispozițiilor din cadrul procedurii acordului de recunoaștere tocmai sub aspectul laturii civile, pentru că este vorba despre o inegalitate, în opinia mea, între infractor și persoana vătămată. Or, cred că cele două părți din procesul penal ar trebui să se afle pe același picior de egalitate și, în acest context, este discutabilă procedura acordului de recunoaștere sub aspectul egalității de tratament a persoanei vătămate și a infractorului.”

* Selecție realizată de Elena Zoița

 
Secţiuni: Drept penal, JURIDICE.ro, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD