Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Mihai Hotca: Este vorba de o inegalitate între infractor și persoana vătămată


16 mai 2016 | Elena ZOIȚA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Av. dr. Mihai Hotca, profesor universitar în cadrul Facultății de Drept a Universității Nicolae Titulescu, s-a referit, în cadrul conferinței Probleme dificile de drept penal și procedură penală, organizată de Societatea de Științe Juridice, la procedura acordului de recunoaștere din perspectiva laturii civile.

Mihai Hotca: ”Dar ce sugestie aș face eu celor care vizează latura civilă? Art. 484 din Codul de procedură penală a fost declarat neconstituțional în măsura în care nu permitea persoanei vătămate, părții civile, să participe la judecată în cadrul procedurii privind acordul de recunoaștere. Și, acolo, persoana vătămată poate face apărări care să ducă la respingerea acordului de recunoaștere. Deci, indirect, are un mecanism care poate fi folosit. Pe de altă parte, eu cred că s-ar putea discuta despre constituționalitatea dispozițiilor din cadrul procedurii acordului de recunoaștere tocmai sub aspectul laturii civile, pentru că este vorba despre o inegalitate, în opinia mea, între infractor și persoana vătămată. Or, cred că cele două părți din procesul penal ar trebui să se afle pe același picior de egalitate și, în acest context, este discutabilă procedura acordului de recunoaștere sub aspectul egalității de tratament a persoanei vătămate și a infractorului.”

* Selecție realizată de Elena Zoița

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii