Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Oana Murariu: Caducitatea clauzei de risc valutar în contractele de credit în valută


20.05.2016 | Ioan Dumitru APACHIȚEI
Secţiuni: Drept civil, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Avocat Oana Murariu a publicat în Revista Pandectele Române nr. 2/2016 articolul intitulat „Caducitatea clauzei de risc valutar în contractele de credit în valută”.

În cazul contractelor de credit și al împrumuturilor de consumație există riscul ca moneda în care se efectuiază succesiv plata să sufere fluctuații semnificative. Pentru aceste considerente noul Cod civil reglementează prin art. 1271 teoria impreviziunii, considerată de către autoare ca fiind fundamentată pe caducitarea clauzei de risc valutar regăsită în contractele cu executare succesivă plătibile în valută.

Impreviziunea are ca premisă clauza tacită rebus sic stantibus ce presupune intenția inițială a părților de a își executa obligațiile în raport de situația economică existentă la momentul contractării. Aplicabilitatea impreviziunii este condiționată pe de o parte de neasumarea riscului de către debitor iar pe de altă parte de încercarea de a negocia, urmând ca în baza acesteia instanța să dispună readaptarea sau încetarea contractului afectat de dezechilibrul neprevăzut al contraprestațiilor.

Astfel, caducitatea clauzei de risc valutar apare ca un caz particular al impreviziunii. Prin urmare impreviziunea opereaza în cazul creditelor indiferent de moneda aleasă iar caducitatea clauzei de risc valutar operează ope legis doar în ipoteza creditelor contractate în valută.

Clauza de ineficacitate a caducității apare în numeroase dispoziții ale noului Cod civil, dintre care amintim: caducitatea clauzei de preciput, caducitatea donațiilor între soți, caducitatea testamentelor privilegiate, caducitatea legatului, caducitatea ofertei. Asemenea nulității și caducitatea poate afecta un act juridic în ansamblu sau doar o anumită clauză.

Convențiile de credit, pot fi exprimate în valută prin prevederea unei clauze de indexare prin care plata să se realizeze prin raportare la un indice fix care poate fi prețul unui produs sau serviciu ori valoarea unui imobil fie cu o monedă distinctă de cea națională, prin urmare clauza de risc valutar este ca și natura juridică o clauză de indexare.

Scopul clauzei de indexare este acela de adaptare automată a contractului astfel încât cel obligat la plată să achite în moneda de referință stabilită la data plății iar nu cea de la momentul contractării. Astfel, dacă unui contract ce prevede executarea obligației de plată în valută îi este înlăturată clauza de indexare, acesta devine un contract executabil în moneda națională cu valoarea echivalentă a sumei stabilite în valută la momentul încheierii contractului, cu alte cuvinte debitorul va efectua plata prin raportare la cursul valutar avut la momentul încheierii contractului iar nu la momentul efectuării plății.

Ioan Dumitru Apachiței

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti