Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acţiune în constatarea nulităţii absolute a unui contract de închiriere. Coparticipare procesuală pasivă obligatorie


17 mai 2016 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, ÎCCJ Jurisprudență curentă, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că anularea (desfiinţarea) unui act juridic presupune, obligatoriu, judecata reclamantului cu persoanele ale căror drepturi sunt afectate printr-o admitere a acţiunii. Astfel, în cazul unei acţiuni în constatarea nulităţii absolute a unui contract de închiriere, reclamantul are obligaţia să cheme în judecată, în calitate de pârâţi, pe toţi contractanţii şi nu numai pe unii dintre ei, deoarece drepturile şi obligaţiile părţilor derivând din act sunt indivizibile, coparticiparea procesuală pasivă fiind obligatorie în această situaţie. Prin urmare, întrucât, în speţă, reclamantul a chemat în judecată doar locatorul, Înalta Curte a reţinut că, în mod corect, instanţa de fond a respins acţiunea ca inadmisibilă, având în vedere faptul că nevalabilitatea actului juridic trebuie să fie constatată faţă de toate părţile contractante, reclamantul neputând obţine, cu încălcarea coparticipării procesuale, anularea unor drepturi ale chiriaşilor, pentru a obţine el însuşi un drept faţă de aceştia. (Decizia nr. 2222 din 4 noiembrie 2015 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare contract de închiriere)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro