Proiectul EDUIURIS a ajuns la Sibiu
17 mai 2016 | Cristi DANILEȚ

Proiectul naţional EDUIURIS de educaţie juridică promovat de asociaţia VeDemJust a fost lansat şi la Sibiu. Urmează Suceava săptămâna viitoare, apoi Bacău şi pe 1 iunie marele eveniment – finala concursului „Citizens of Tomorrow” între liceele bucureştene.
Duminică, 15 mai 2016, judecătorul Cristi Danileţ, membru al asociaţiei VeDem Just care dezvoltă proiectul EDUIURIS – reţeaua naţională de formatori de educaţie juridică, a fost la Facultatea de Drept „Simion Barnuţiu”din Sibiu. Cu sprijinul ELSA Sibiu, el a ţinut un curs intensiv de instruire în tehnici şi metode necesare destinat unui număr de 60 de studenţi şi absolvenţi de drept care vor preda în mod voluntar şi neformal educaţia juridică în învăţământul preuniversitar. Este al zecelea curs de acest gen, care se ţine după cele din Iaşi, Craiova, Bucureşti, Galaţi, Braşov, Oradea, Cluj-Napoca, Constanţa, Timişoara.
Luni, 16 mai 2016, judecătorul Cristi Danileţ a ţinut lecţii de educaţie juridică la Colegiul Naţional ”Octavian Goga” şi la Liceul Teoretic ”Constantin Noica” unde au participat elevii din clasele a XI-a şi a XI-a. Tinerii au aflat informaţii utile despre responsabilitatea penală şi contravenţională, despre importanţa respectări regulilor din familie, de circulaţie, de la şcoală, din societate în general. Li s-a explicat cum funcţionează justiţia, că aceasta este una protectivă şi că ei trebuie să ia atitudine la nerespectarea regulilor şi legilor. Li s-a arătat că libertatea nu înseamnă să facă fiecare ceea ce vrea, ci ceea ce legea permite şi că trăind în societate avem obligaţia de a respecta persoanele din jurul nostru. Elevilor care au dat cele mai bune răspunsuri sau au pus cele mai interesante întrebări au primit drept cadou cartea „Educaţie juridică pentru liceeni. Ghid despre drepturi şi justiţie”, disponibilă şi online.
După-amiază, la sediul Consiliului Judeţean, a avut loc o întâlnire cu beneficiarii din centrele de plasament din judeţ, organizată de directorul DGASPC Sibiu, Laura Vilsan. La ea au participat un număr de copii şi tineri cu vârste între 10 şi 19 ani de la Centrele de Plasament Orlat, Agarbiciu, Gulliver, Tavi Bucur, respectiv Centrele de Plasament pentru copii cu dizabilităţi Turnu Roşu şi Mediaş, precum şi voluntarii din cadrul programului educaţional „Ajungem mari”. Copiilor li s-a explicat că au dreptul să nu fie insultaţi, loviţi sau agresaţi sexual, că la rândul lor au obligaţia să nu agreseze colegii din centrele de plasament ori personalul, au fost îndrumaţi să urmeze cursurile şcolare şi să înveţe o meserie. Celor care au avut rezultate deosebite la învăţătură şi s-a distribuit manualul de educaţie juridică, achiziţionat de director din fonduri personale.
„Este pentru prima dată când mă întâlnesc cu atât de mulți copii din centrele de plasament. Îndrumați din timp, încă există o speranță pentru ei. Grija educatorilor și urmarea unor cursuri este esențială. Acești copii au nevoi speciale, dar în egală măsură au drepturi și îndatoriri. Ei sunt în responsabilitatea noastră, a societății din care sunt parte. Merită tratați cu toată atenția” a declarat judecătorul Danileţ.
În acest an şcolar se vor mai organiza evenimente similare, dar şi training-uri de instruire a doritorilor de a predea educaţia juridică la Suceava în perioada 22-23 mai 2016 şi la Bacău 27-28 mai 2016– înscrieri la office@vedemjust.ro. Pe data 1 iunie 2016 se va organiza la Bucureşti finala concursului „Citizens of tomorrow” de educaţie juridică între liceele bucureştene şi lansarea videoclipului „Stai, că nu mai merge-aşa!”
Jud. dr. Cristi Danileț
Membru CSM