« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Corneliu Bențe: Considerații privind clauza penală în contractul individual de muncă
26.05.2016 | Ana Maria ILIESCU

Secţiuni: Drept civil, Dreptul muncii, JURIDICE.ro, Revista revistelor juridice | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Drd. Corneliu Bențe, președinte al Uniunii Naționale a Experților în Legislația Muncii, a publicat în Revista Română de Dreptul Muncii, cu numărul 4 din data de 30 aprilie 2015, articolul intitulat Considerații prind clauza penală în contractul individual de muncă.

Clauza penală este reglementată în prezent de dispozițiile Codului Civil. Astfel, conform art. 1538, clauza penală este aceea prin care părțile stipulează că debitorul se obligă la o anumită prestație în cazul neexecutării obligației principale. Practic, prin intermediul unei asemenea stipulații, se evaluează anticipat prejudiciul suferit de creditorul unui raport obligațional, cu posibilitatea reducerii cuantumului de către instanță în situațiile prevăzute de art. 1541 C. Civ.

Clauzele penale nu sunt adresate în mod direct de către legislația muncii, astfel încât pentru a ajunge la o concluzie cu privire la valabilitatea lor într-un contract individual de muncă trebuie să apelăm la o analiză progresivă. În primul rând, contractul individual de muncă poate conține două tipuri de clauze: legale, respectiv convenționale. Partea legală a contractului se compune din drepturile și obligațiile imperative cuprinse în legislația muncii, pe când cea convențională este alcătuită, dacă este cazul, din clauze negociate, cu respectare normelor legale și a bunelor moravuri. Clauzele pot fi esențiale (e.g. durata contractului, locul muncii) sau neesențiale (e.g. clauza de mobilitate, cea de confidențialitate).

În al doilea rând, răspunderea pentru daunele care provin din raporturile de muncă este reglementată de Codul Muncii, putând îmbrăca mai multe forme: patrimonială, când fiecare parte răspunde pentru prejudiciul cauzat; civilă – implicit contractuală sau delictuală; materială, reglementată de O.G. nr. 121/1998, și nu în ultimul rând răspunderea pentru daune morale, menționată în art. 253 alin. (1) din Codul Muncii.

În situațiile în care se pune problema răspunderii patrimoniale a angajatului, Codul Muncii prevede că angajatorul este obligat să constate paguba, să o evalueze, și, în măsura în care aceasta nu depășește valoarea a cinci salarii minime brute pe economie, să solicite angajatului, printr-o notă de constatare și evaluare, recuperarea prejudiciului. Astfel, putem concluziona că inserarea unei clauze prin care contravaloarea prejudiciului se stabilește în prealabil este inacceptabilă în cadrul unui contract individual de muncă, ea urmând să fie înlocuită de drept cu dispozițiile legale aplicabile, în conformitate cu art. 57 alin. (4) din Codul Muncii.

Același raționament se impune și în cazul inserării unei clauze prin care angajatorul condiționează denunțarea contractului de plata unei sume de bani: art. 41 alin. (1) din Constituția României prevede că dreptul la muncă nu poate fi îngrădit, alegerea locului de muncă fiind liberă. În același spirit, Codul Muncii statuează că nimeni nu poate fi obligat să muncească într-un anumit loc de muncă, iar Codul Civil consacră existența neîngrădită a dreptului de denunțare unilaterală în contractele cu executare succesivă pe durată nedeterminată, orice clauză contrară fiind considerată nescrisă.

Ana Maria Iliescu

 
Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD