Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Este medierea penală constituțională?
18.05.2016 | Ilie DORIN

Iata o intrebare care planeaza inca de la reglementarea actuala a medierii infractiunilor. Dar chestiunea nu este numai o simpla intrebare, ci si o problema de drept penal.

Aceasta problema de drept face si obiectul dosarelor 1041D/2015 si 1186D/2015 aflate pe rolul Curtii Constitutionale a Romaniei si vor fi puse in discutie marti, 24 mai 2016.

Exceptiile de constitutionalitate au fost ridicate in dosare penale in care s-au depus acorduri de mediere intre inculpati si persoanele vatamate. Intr-unul din dosarele penale am avut eu insumi calitatea de mediator, desfasurand medieri intre inculpati si persoanele vatamate, intelegeri amiabile prin care s-au reparat prejudicii materiale si morale si astfel s-au incheiat acorduri de mediere cu unii dintre incupati si unele dintre persoanele vatamate.

Si la acele cazuri ca, de asemenea, la toate medierile desfasurate in cadrul biroului nostru, cel mai important aspect pus in discutie si analizat (cu inculpatul si persoana vatamata, in sedinte separate de cele mai multe ori) este interesul victimei, precum si protectia si sprijinul oferit acesteia in recuperarea prejudiciilor materiale si morale, existand vointa faptuitorului in acest sens.

Punerea in valoare a dreptului victimei la repararea prejudiciului si la evaluarea daunelor morale, precum si plata efectiva si imediata a acestor prejudicii de catre faptuitor prin mediator, reliefarea intereselor victimei, precum si analiza conflictului si implicatiile acestuia in latura psihologica a situatiei provocate de fapta penala, analiza efectuata in discutiile cu un mediator, sunt linii directoare in medierea penala si ating cu succes finalitatea justitiei restaurative, justitie incidenta in Romania odata cu intrarea in vigoare a noilor Coduri in domeniul penal.

Daca la acest moment medierea penala este constitutionala in Romania, eu nu stiu. Astept cu interes deliberarile Curtii Constitutionale. Stiu, insa, in mod cert, ca medierea penala este o normalitate si reprezinta o necesitate pentru societatea romaneasca.

Dorin Ilie
Mediator


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.