Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Gheorghe Matei: Este firesc să i se recunoască și dreptul de deducere
20.05.2016 | Elena ZOIȚA

Secţiuni: Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Av. Gheorghe Matei, Senior Partner LEAUA & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul dezbaterii O încasezi dacă n-o încasezi: TVA pentru persoane fizice, organizată de Societatea de Științe Juridice, la dreptul de deducere în sensul cauzei ”Salomie și Oltean”.

Gheorghe Matei: ”În cazul în care o persoană fizică a făcut tranzacții pentru care ar fi trebuit să se înregistreze ca plătitor și să plătească TVA, dar nu a făcut acest demers și este ulterior controlată, prin acea decizie de impunere care este emisă cu sau fără recunoașterea dreptului de deducere, Fiscul nu îl transformă într-un plătitor de TVA, deci noi asta trebuie să avem în vedere, că dacă el a vândut primele 100 de case și a fost controlat, chiar dacă este obligat prin decizia de impunere să plătească TVA, el nu devine automat sau nu este din oficiu înregistrat ca plătitor de TVA și, din acest motiv, aș spune că nu sunt relevante procedurile pe care el le-a îndeplinit sau nu, în sensul de a i se recunoaște dreptul de deducere pentru că el în continuare nu este plătitor de TVA, chiar dacă a fost controlat și i s-a stabilit TVA, ci mai degrabă aș înțelege soluția pe care a dat-o Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cauza ”Salomie și Oltean” în sensul că lui, dacă i se stabilește TVA de plată, TVA pe care ar fi trebuit să îl colecteze, este firesc să i se recunoască și dreptul de deducere și să plătească TVA în aceleași condiții ca un plătitor de TVA care ar fi fost normal înregistrat și care, sigur, depunea decont și făcea toate celelalte demersuri și îndeplinea toate celelalte cerințe ale legii. Cam ăsta e sensul în Salomie și Oltean și de asta, cred eu, Curtea Europeană a stabilit că li se acordă și acestor persoane drept de deducere.”

* Selecție realizată de Elena Zoița

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti