« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Cătălin Lungănașu: Un infractor minor primar nu ar avea de unde să știe
19.05.2016 | Elena ZOIȚA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Jud. Cătălin Lungănașu, Judecătoria Drobeta Turnu-Severin s-a referit, în cadrul conferinței Probleme dificile de drept penal și procedură penală, organizată de Societatea de Științe Juridice, la discrepanța dintre sancționarea unui infractor major și a unui infractor minor.

Cătălin Lungănașu: ”În ceea ce privește alegerea măsurii, observăm că, de exemplu, în cazul infractorilor majori, inclusiv când este vorba despre o pedeapsă cu amenda, există anumite criterii, care este cuantumul acesteia în funcție de pedeapsa principală, după cum este amendă singură, este alternativ cu închisoarea și în funcție de cuantumul acesteia, instanța are posibilitatea de a alege, dar alege într-un mod previzibil ceea ce înseamnă că inculpatul, teoretic, dacă este interesat de riscurile la care se expune, ar putea ști de la bun început că pentru un furt este de la – la, pentru vătămare este de la – la, teoretic ar ști din start la ce să se aștepte. În ceea ce privește infractorii minori, nu știe. Asta pentru că, exceptând ipoteza în care infracțiunea ar fi sancționată cu pedeapsa închisorii mai mare de 7 ani, la care ar putea fi aplicată o măsură privativă și atunci ar fi rezonabil de dedus acest lucru sau cazul în care în mod obligatoriu se aplică măsura privativă – cum am spus în exemplele anterioare și mai sunt câteva de menționat – unde din start se știe lucrul acesta, în rest, în cazul tipic al unui infractor primar, nu ar avea de unde să știe acest lucru.”

* Selecție realizată de Elena Zoița

 
Secţiuni: Drept penal, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD