Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Cătălin Lungănașu: Un infractor minor primar nu ar avea de unde să știe


19 mai 2016 | Elena ZOIȚA
Secţiuni: Drept penal, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Jud. Cătălin Lungănașu, Judecătoria Drobeta Turnu-Severin s-a referit, în cadrul conferinței Probleme dificile de drept penal și procedură penală, organizată de Societatea de Științe Juridice, la discrepanța dintre sancționarea unui infractor major și a unui infractor minor.

Cătălin Lungănașu: ”În ceea ce privește alegerea măsurii, observăm că, de exemplu, în cazul infractorilor majori, inclusiv când este vorba despre o pedeapsă cu amenda, există anumite criterii, care este cuantumul acesteia în funcție de pedeapsa principală, după cum este amendă singură, este alternativ cu închisoarea și în funcție de cuantumul acesteia, instanța are posibilitatea de a alege, dar alege într-un mod previzibil ceea ce înseamnă că inculpatul, teoretic, dacă este interesat de riscurile la care se expune, ar putea ști de la bun început că pentru un furt este de la – la, pentru vătămare este de la – la, teoretic ar ști din start la ce să se aștepte. În ceea ce privește infractorii minori, nu știe. Asta pentru că, exceptând ipoteza în care infracțiunea ar fi sancționată cu pedeapsa închisorii mai mare de 7 ani, la care ar putea fi aplicată o măsură privativă și atunci ar fi rezonabil de dedus acest lucru sau cazul în care în mod obligatoriu se aplică măsura privativă – cum am spus în exemplele anterioare și mai sunt câteva de menționat – unde din start se știe lucrul acesta, în rest, în cazul tipic al unui infractor primar, nu ar avea de unde să știe acest lucru.”

* Selecție realizată de Elena Zoița

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro