Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene. Urmărire penală
19.05.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene. Urmărire penală.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:
D. S. P., președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), la data faptelor și în prezent, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, în formă continuată,
V. N., vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Mun. București (CCIB), la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave,
V. L., director economic al Camerei de Comerț și Industrie a Mun. București (CCIB), la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, în formă continuată,
M. G. D., director general în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Mun. București (CCIB), la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În contextul implementării a trei proiecte finanțate din fonduri europene, în cursul anului 2009, suspectul D. S. P., în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), a atestat, în mod nereal, că instituția pe care o conducea îndeplinea condițiile cerute de legislația Uniunii Europene, pentru a putea obține fonduri nerambursabile
În realitate, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București se afla într-o situație de excludere, deoarece înregistra obligații restante (datorii) în cuantum total de 682.811 lei, reprezentând drepturi de proprietate intelectuală, vărsăminte de la persoane juridice pentru persoane cu handicap încadrate, impozit convenții civile etc.
Acționând în această manieră, instituția condusă de suspectul D. S. P. a beneficiat de o finanțare nerambursabilă în valoare totală de 11.633.202,42 lei.
În aceeași perioadă, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București D. S. P., beneficiind de ajutorul suspecților M. G. D. și V. L. a schimbat destinația sumei totale de 288.984 lei prin semnarea unor ordine de plată în baza cărora banii respectivi au fost transferați în contul curent al instituției pe care o conducea și folosită ulterior pentru derularea activității curente, în loc sîă fie folosiți la finanțarea proiectelor cărora le fuseseră destinați.
În luna august a anului 2009, ca urmare a unei conduite a suspectului V. N., asemănătoare cu cea a suspectului D. S. P., Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, deși avea obligații restante (datorii) în cuantum de 226.360 lei, a obținut pe nedrept suma de 6.911.684,94 lei, în contextul implementării unui alt proiect finanțat din fonduri nerambursabile.

Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București a beneficiat astfel de fonduri nerambursabile în valoare totală de 18.544.887,36 lei.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

La data de 1 octombrie 2014, D. S. P., V. L. și M. G. D., în aceleași calități, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru infracțiuni similare (comunicat nr. 1350/VIII/3 din 1 octombrie 2014).

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Departamentului de Luptă Antifraudă.

Efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti