Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea cadrului normativ moldovean privind medierea


20 mai 2016 | Irina RÎMARU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Miercuri, 18 mai 2016, Ministerul Justiției a înaintat spre aprobare modificarea și completarea unor acte legislative pentru dezvoltarea procesului de mediere în domenii specifice, potrivit justice.gov.md.

Scopul proiectului este obligarea statului să informeze despre mecanismele alternative ale soluționării disputelor și să stimuleze părțile să le utilizeze. Proiectul propune scutirea achitării taxei de stat a cetățenilor care recurg la mediere pentru confirmarea sau învestirea cu formulă executorie a tranzacției acestora de către instanța de judecată, judecătoria arbitrală sau notar. Iar dacă medierea a avut loc în cadrul procesului civil, taxa de stat deja plătită urmează a fi restituită parțial sau integral.

Mediatorii vor deveni beneficiari ai asigurării obligatorii de asistență medicală, iar persoanele angajate de aceștia în cadrul birourilor și organizațiilor de mediere vor fi incluși în categoriile de plătitori ai primelor în formă de contribuție procentuală la salariu, similar cu angajații avocaților, notarilor și executorilor judecătorești.

De asemenea, proiectul vizează modificări în Codul civil, Codul familiei, Codul contravențional și Codul de procedură civilă cu privire la procesul de mediere.

Irina Rîmaru

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii