Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Ultima oră: Comisia Permanentă a UNBR ia poziție față de atacurile la adresa profesiei


20 mai 2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: SELECTED, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România,  întrunită în ședință la 20 mai 2016, a analizat situația creată ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Potrivit unui comunicat dat publicității astăzi, 20 mai 2016, Comisia Permanentă  a constatat că s-a produs  o dezinformare cu privire  la obiectivele și finalitatea acestui demers legislativ, cu consecințe grave asupra garantării dreptului la apărare și a dreptului la un proces echitabil al cetățenilor care apelează la avocat. S-a folosit obsesiv și incorect sintagma ”super-imunitatea avocatului”, într-un context care produce confuzie și instigă opinia publică împotriva profesiei de avocat.

În realitate, arată Comisia Permanentă  a UNBR, proiectul de lege nu conține o dispoziție nouă cu privire la  interdicția perchezițiilor și a interceptărilor privitoare la avocat. Aceste dispoziții sunt în vigoare încă din 1995 și nu au fost contestate până în prezent. Proiectul prevede că atunci când există probe sau indicii  temeinice că avocatul este implicat în săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, aceste interdicții nu se aplică.  Se precizează limitele în care se pot ridica, sechestra sau confisca documente, care interesează pe cei care au apelat la serviciile avocatului.

Potrivit proiectului de modificare a Legii nr. 51/1995, avocații pot fi trași la răspundere penală, pot fi percheziționați și interceptați dacă există probe sau indicii temeinice că au săvârșit fapte penale, fără să fie necesară vreo încuviințare din partea Baroului sau a vreunei autorități statale, se subliniază în comunicatul UNBR, astfel încât, în mass-media, s-a indus în mod eronat ideea că avocații ar fi aceia care s-ar sustrage principiului egalității în fața legii, deși avocații pot fi trași la răspundere la fel ca orice alt cetățean.

Comisia Permanentă reamintește că principiul secretului profesional și al confidențialității comunicărilor avocat-client este instituit în toate legislațiile din lume (cu excepția unor regimuri dictatoriale!).

Principalele idei subliniate de Comisia Permanentă a  UNBR:
– Secretul profesional nu reprezintă un privilegiu al avocatului, ci un drept fundamental în folosul justițiabilului.
– Nu toți cetățenii acuzați penal sunt și infractori.
– Orice acuzat trebuie să aibă dreptul să se apere.
– Armele legale ale acuzării trebuie să fie egale cu armele legale ale apărarii, aceasta este în realitate egalitatea în fața legii!
– Atunci când comunicările avocat client sunt cunoscute de acuzare prin interceptări și percheziții, persoana acuzată va avea mari reticențe de a spune tot adevărul avocatului și astfel apărarea va fi în dezavantaj.

Comisia Permanentă a UNBR apreciază că ne aflăm în prezența unei campanii denigratoare, întreținută de reprezentanți ai instituțiilor publice ori de oameni politici, care prejudiciază  profesia de avocat și reflectă lipsa de respect față de statul de drept, de neconceput în lipsa avocatului și a garanțiilor legale ale apărării, instituite exclusiv în beneficiul cetățeanului.

Comisia Permanentă a UNBR reamintește că pe  pe site-ul www.unbr.ro, a făcut  informări exhaustive și fundamentate juridic cu privire la reglementările europene  și jurisprudența europeană care stau la baza modificărilor propuse în proiect, ignorate, fără temei, de vectorii de opinie care susțin că demersul legislativ ar fi incorect.

Materialele documentare pot fi consultate accesând link-urile:
Compendiu de principii, analize și comparații cu privire la comentariile apărute în media referitoare la Legea nr. 51/1995 precum și practică extinsă la nivel european privind secretul profesional al avocatului
Întărirea principiului secretului profesional în Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat – partea I
Întărirea principiului secretului profesional în Proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat – partea II

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro