« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

ASPDCP s-a sesizat ref. lista ANAF. UPDATE: amendă
24.05.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

24 mai 2016: Agenția Națională de Administrare Fiscală a dat publicității marți, 24 mai 2016, următorul comunicat cu privire la ancheta efectuată de Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal:

”Prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedurâ fiscală), adoptată de Parlamentul României, s-a stabilit în sarcina Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a organelor fiscale locale şi a altor instituţii publice, care administrează creanţe fiscale, obligaţia de a publica listele contribuabililor care înregistrează restanţe fiscale.

ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanţe fiscale, a respectat drepturile şi libertățile fundamentale ale persoanelor fizice. Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalităţii publicării listei persoanelor fizice cu restanţe fiscale. În schimb, ANSPDCP susţine că a identificat probleme tehnice de formă privind modalitatea publicării, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 şi pe alt site de internet decât propria pagină şi informare incompletă privind prevederile Legii nr. 677/2001.

Cu o lună înainte de îndeplinirea obligaţiei de publicare, ANAF a anunţat public şi a transmis notificări contribuabililor cu restanţe fiscale, pentru a asigura corectitudinea şi actualitatea informaţiilor. Contribuabilii au fost informaţi în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât şi despre obligaţia legală a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitării sau clarificării situaţiei fiscale.

Prin publicarea listei şi pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicată stocării seturilor de date deschise livrate de autorităţi şi instituţii ale administraţiei publice şi evitarea blocării sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicaţii majore la nivel naţional.

Listele debitorilor care înregistrează obligatii fiscale restante se publică trimestrial în baza art. 162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedură fiscală). Astfel, şi de la 1 august 2016, ANAF este obligată prin lege să publice listele contribuabililor care înregistrează restanţe fiscale la data de 30 iunie 2016.

ANAF va contesta sancţiunile aplicate de ANSPDCP şi va continua să respecte toate obligaţiile legale.”

*

24 mai 2016: Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a demarat, la data de 17 mai 2016, efectuarea unei anchete din oficiu la Agenția Națională de Administrare Fiscală, în urma publicări listei cu contribuabilii persoane fizice care au restanțe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, potrivit unui comunicat al ASPDCP, dat publicității marți, 24 mai 2016.

După finalizarea anchetei, la data de 23 mai 2016, Autoritatea națională de supraveghere a constatat săvârşirea următoarelor fapte:

1. ”Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal”, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 4 alin. (1) lit. a) și d) din această lege, întrucât ANAF a prelucrat și publicat pe alt site de Internet, decât pe propria pagină de Internet, contrar prevederilor Codului de procedură fiscală și Ordinului ANAF nr. 558/2016, cu modificările ulterioare, o listă a persoanelor fizice care nu și-au achitat obligațiile fiscale restante, organizată în funcție de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte și actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situația reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă;

2. ”Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal”, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 12 alin. (1) din această lege, întrucât ANAF nu a asigurat informare completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poștă, nici în cadrul informațiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor.

Sancțiunile ce se impun pentru neregulile sesizate sunt următoarele:
1. Amendă în cuantum de 11.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 4 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 și art. 8 din O.G. nr. 2/2001;
2. Amendă în cuantum de 5.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 12 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 și art. 8 din O.G. nr. 2/2001;

*

23 mai 2016: Autoritatea de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal s-a autosesizat si a demarat o ancheta cu privire la cu lista persoanelor care au restanţe fiscale publicata de ANAF, potrivit ziare.com.

ANAF poate recupera la aceasta data aproximativ 2,3 miliarde lei. Restul de creante in valoare de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fara bunuri sau venituri urmaribile, existenta unor hotarari judecatoresti de suspendare a executarii silite, etc) opreste institutia de la inceperea sau continuarea masurilor de executare silita.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni: Fiscalitate | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD