România la CEDO: cauza pendinte Antohi. Schimbare componență complet unic și condiții neadecvate de detenție
20 mai 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adina MIHALACHE
Secția a 4-a, CEDO
Cererea nr. 48093/15
Sorin ANTOHI împotriva României
introdusă în 24 septembrie 2015 și comunicată în 20 aprilie 2016
1. Situația de fapt (precum este redată de către reclamant, rezumată de Curte și tradusă de noi):
Reclamantul, domnul Sorin Antohi, este cetățean român, născut în 1972. Acesta este în prezent deținut în închisoarea Jilava.
1.1. Procesul penal desfășurat împotriva reclamantului
În 31 octombrie 2011, un procuror din Parchetul București l-a inculpat pe reclamant pentru deturnare de fonduri, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată și a trimis cauza spre judecată.
În timpul ședințelor care au avut loc între 15 noiembrie 2011 – 03 decembrie 2013, Tribunalul București, în complet format din judecător unic, și anume O.R.N., i-a audiat, printre altele, pe reclamant și pe martorii din acest dosar.
În timpul ședințelor care au avut loc între 3 decembrie 2013 – 25 februarie 2014, completul format din judecător unic al Tribunalul București care a examinat dosarul reclamantului s-a schimbat în mod repetat.
În cadrul ședinței din 23 septembrie 2014, Tribunalul București, în complet format din judecător unic, și anume F.M.P., a respins, printre altele, cererea reclamantului de a i se permite să dea un supliment de declarație. Instanța a considerat că nu au existat elemente noi care ar fi necesitat o nouă audiere a reclamantului. De asemenea, în timpul deliberărilor, acesta ar fi putut prezenta argumente precise în apărarea sa, întemeindu-se pe toate probele disponibile.
În 29 octombrie 2014, Tribunalul București, în complet format din judecător unic, și anume F.M.P., l-a condamnat pe reclamant pentru deturnare de fonduri, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, pe baza probelor care constau în documente și mărturii. De asemenea, l-a condamnat la treisprezece ani de închisoare.
Reclamantul a introdus apel împotriva hotărârii. Acesta a susținut, printre altele, că alcătuirea completului format din judecător unic, care a examinat cazul său în cursul procesului la prima instanță, s-a schimbat în mod repetat. Prin urmare, completul care l-a condamnat nu a fost completul care i-a audiat pe el și pe martori în mod direct.
Printr-o hotărâre definitivă din 26 martie 2015, Curtea de Apel București, fără audierea reclamantului sau a martorilor în mod direct, a respins apelul reclamantului. Instanța a statuat, printre altele, că garanțiile procedurale prevăzute de Codul de procedură penală au fost respectate în cazul reclamantului. În special, completul format din judecător unic care l-a condamnat pe reclamant a fost, de asemenea, prezent în timpul dezbaterii cauzei. Prin urmare, modificările aduse completului format din judecător unic nu au afectat dreptul la apărare al reclamantului, inclusiv dreptul acestuia de a prezenta probe în fața unui judecător.
1.2. Condițiile de detenție, inclusiv lipsa de separare a fumătorilor de nefumători
În 1 iulie 2013, reclamantul a fost ținut în arest în cursul procesului.
În scrisorile sale inițiale adresate instanței, reclamantul a precizat că, în timpul detenției sale în așteptarea procesului la Secția de Poliție nr. 15 București și în Centrul de Reţinere şi Arestare preventivă nr. 1 București, acesta a fost deținut cu fumători, chiar dacă el era nefumător și suferea de diverse boli cronice și de dificultăți de respirație. În plus, acesta a trebuit să împartă celula de 8 sau 9 metri pătrați cu alți nouă deținuți. Celula a fost dotată cu șase paturi, era murdară, nu avea lumină suficientă și avea instalații sanitare care erau lipsite de intimitate.
Reclamantul a precizat, de asemenea, că în urma transferului său la închisoarea Jilava, acesta a fost forțat să împartă o celulă care măsura 35,33 metri pătrați cu 16-26 alți deținuți.
1.3. Condițiile de detenție în celulele instanței de judecată
În scrisorile sale inițiale adresate instanței, reclamantul a declarat că în clădirea instanței de judecată a fost deținut în celule supraaglomerate și murdare, împreună cu fumători.
2. Dreptul pertinent aplicabil la nivel național și internațional:
Extrase din dispozițiile legale relevante privind drepturile deținuților, și anume Legea nr. 275/2006 și Legea nr. 254/2013, precum și rapoartele Comitetului European pentru Prevenirea Torturii, sunt indicate în cauza Iacov Stanciu împ. României (nr. 35972/05, §§ 116-29, 24 iulie 2012) și Verdeș împ. României (nr. 6215/14, § 36, 24 noiembrie 2015).
3. Capete de cerere:
3.1. Întemeindu-se, în esență, pe articolul 3 din Convenție, reclamantul susține că după 1 iulie 2013 a fost supus unui tratament inuman și degradant din cauza condițiilor materiale de detenție, inclusiv lipsa de separare a fumătorilor de nefumători în Secția de Poliție nr. 15 București, în Centrul de Reţinere şi Arestare preventivă nr. 1 București și în închisoarea Jilava. În plus, acesta invocă condițiile neadecvate de detenție în celulele instanței de judecată.
3.2. Întemeindu-se pe articolul 6 din Convenție, reclamantul invocă inechitatea procesului penal desfășurat împotriva sa, în măsura în care acesta și martorii nu au fost audiați în mod direct de completele de judecată care l-au condamnat.
4. Intrebări adresate părților:
4.1. A fost supus reclamantul unui tratament inuman și degradant, cu încălcarea articolului 3 din Convenție după 1 iulie 2013, pe seama condițiilor sale de detenție, inclusiv lipsa de separare a fumătorilor de nefumători în Secția de Poliție nr. 15 București, în Centrul de Reţinere şi Arestare preventivă nr. 1 București, în închisoarea Jilava și în celulele instanței de judecată?
4.2. A avut reclamantul parte de un proces echitabil în determinarea capetelor de acuzare împotriva sa, în conformitate cu articolul 6 din Convenție, în măsura în care completele de judecată care l-au condamnat nu i-au audiat, pe acesta și pe martori, în mod direct?
Adina Mihalache (traducere)
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Mihaela Mazilu-Babel (selecție și supervizare traducere)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro