Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Luisiana Dobrinescu: Aici a confundat statul român…


23 mai 2016 | Elena ZOIȚA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Av. Luisiana Dobrinescu, Partner DOBRINESCU DOBREV, s-a referit, în cadrul dezbaterii O încasezi dacă n-o încasezi: TVA pentru persoane fizice, organizată de Societatea de Științe Juridice, la formalismul deducerii TVA.

Luisiana Dobrinescu: ”Legea întotdeauna a spus că, atâta timp cât inspecția constată că o persoană îndeplinește condițiile de persoană impozabilă și a depășit plafonul de scutire – acum 220.000 de lei – îi va calcula suma pe care ar fi trebui să o colecteze și îl va înregistra din oficiu. Este adevărat că în practică noastră, cel puțin anterioară anului 2015, cam jumătate dintre persoanele fizice nu primeau și decizia de înregistrare din oficiu în scopuri de TVA, primeau doar decizia de impunere. Aceste decizii se emit de către compartimente diferite și compartimentul deinspecție fiscală nu dădea compartimentului de înregistrare în scop de TVA din oficiu. Asta nu înseamnă că acea persoană nu este în continuare persoană impozabilă pentru orice ar vinde, și mascota de aici de pe masă, ar trebui să colecteze TVA. Unde este distincția – este între formalism – și aici a confundat statul român, vorbesc așa generic de autoritățile fiscale, pentru că și Directiva și toată legislația asta spune că formalismul deducerii, și anume să bifez pe un decont suma de dedus, nu poate fi exercitat decât atunci când te înregimentezi cu un cod, asta nu înseamnă că dreptul de deducere în substanța lui nu poate să ducă retroactiv, ci ca să depui formularul îți trebuie cod, este ca și cum nu ai buletin, dar vrei să te duci să te căsătorești.”

* Selecție realizată de Elena Zoița

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii