Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PT Constanța. Pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie, pescuit comercial în perioada de prohibiţie, folosire la pescuit a uneltelor comerciale în mod neautorizat, deţinere şi transport al peştelui fără documente legale, punere în navigaţie a unei nave fără echipaj minim de siguranţă, încredinţare a conducerii navei unei persoane fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător, conducere a navei de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător. Reținere
24.05.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

PT Constanța. Pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie, pescuit comercial în perioada de prohibiţie, folosire la pescuit a uneltelor comerciale în mod neautorizat, deţinere şi transport al peştelui fără documente legale, punere în navigaţie a unei nave fără echipaj minim de siguranţă, încredinţare a conducerii navei unei persoane fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător, conducere a navei de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător. Reținere.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus luni, 23 mai 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale penale şi reţinerea pentru 24 de ore faţă de inculpaţii I. T. şi A. D., cetăţeni turci, primul proprietar şi comandant de facto al unui pescador turcesc, iar secundul membru de echipaj de facto, care sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie, de pescuit comercial în perioada de prohibiţie, de folosire la pescuit a uneltelor comerciale în mod neautorizat, de deţinere şi transport al peştelui fără documente legale, de punere în navigaţie a unei nave fără echipaj minim de siguranţă, de încredinţare a conducerii navei unei persoane fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător şi de conducere a navei de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător, cel dintâi fiind acuzat şi pentru săvârşirea infracţiunii de fals privind identitatea.

Procurorul de caz a formulat propunere de arestare preventivă faţă de cei doi inculpaţi, pentru următoarele 30 de zile, propunere ce urmează a fi soluţionată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Constanţa.

Din probatoriul administrat în cauză până în prezent a rezultat următoarea situaţie de fapt:
În noaptea de 20/21 mai 2016, lucrătorii poliţiei de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – Grup Nave Constanţa au depistat în zona economică exclusivă a României, la distanţa de 55,5 mile marine (adică aproximativ 104 km) spre est faţă de municipiul Constanţa, pescadorul turcesc „MEHMETOGLU 2”, inscripţionat manual „RIV RIV”, la bordul căruia se aflau proprietarul şi comandantul de fapt al navei – inculpatul I. T., membrul de echipaj de facto al navei – inculpatul A. D., precum şi alţi cinci pescari, toţi cetăţeni turci. Pe pescador au fost descoperite cantitatea de 205,5 kg de peşte din specia calcan şi aproximativ 1.200 de metri liniari de plase de pescuit de tip setci pentru calcan. Din investigaţii a rezultat că inculpaţii au determinat cinci pescari să pescuiască în zona economică exclusivă a României fără licenţă sau autorizaţie de pescuit, în perioada de prohibiţie şi fără să fie autorizaţi să folosească uneltele de pescuit comercial, fără ca pescarii să cunoască despre inexistenţa licenţelor sau autorizaţiilor de pescuit ale navei. S-a constatat că pescadorul respectiv nu avea licenţă sau autorizaţie de pescuit, iar pe de altă parte, potrivit legii române, în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2016, în zona depistării navei funcţionează interdicţia de a pescui. La control s-a mai constatat că pescadorul nu avea echipaj minim calificat pentru a naviga în condiţii de siguranţă, că inculpatul proprietar îi încredinţase conducerea navei şi coinculpatului, deşi niciunul dintre ei nu avea brevet de comandant de navă pentru a putea exercita legal o asemenea funcţie la bord. Pe de altă parte, s-a mai constatat că nava nu era dotată cu echipamente de salvare sau de intervenţie în cazul unor evenimente de navigaţie, iar condiţiile de trai la bordul navei erau improprii. La contactul cu autorităţile române inculpatul I. T. s-a prezentat sub o identitate nereală, susţinând că se numeşte B. T., însă ulterior i-a fost stabilită identitatea adevărată.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti