Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Ministerul moldovean al muncii va armoniza cadrul legal pentru crearea centrelor de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta între 0-3 ani și reglementarea activității bonelor


25 mai 2016 | Irina RÎMARU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Marți, 23 mai 2016, a avut loc o dezbatere publică în cadrul cărei s-a analizat perspectiva dezvoltării politicilor publice în domeniul îngrijirii copiilor cu vârsta între 0-3 ani și îmbunătățirea cadrul legal privind educația timpurie, potrivit mmpsf.gov.md.

Stela Grigoraș, ministrul muncii, protecției sociale și familiei: ”Deseori, mamele sunt nevoite să amâne reîncadrarea în câmpul muncii pentru că nu există instituții ante preșcolare pentru copii mai mici de trei ani. Iată de ce considerăm oportună promovarea unui serviciu specializat, sub forma unui Centru de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de la 4 luni până la 3 ani. MMPSF și-a propus elaborarea cadrului normativ pentru organizarea și funcționarea acestui serviciu”.

În cadrul dezbaterilor cu reprezentanții societății civile, Stela Grigoraș s-a referit și la proiectul de lege care va reglementa activitatea profesională a bonelor. Astfel, bonele vor putea presta servicii oficial și vor avea posibilitatea de a beneficia de garanțiile oferite de sistemul de asigurări sociale. Adoptarea proiectului va permite depăşirea unui şir de riscuri asociate cu activitatea bonelor.

Corina Fusu, ministrul Educației, s-a referit la importanța modernizării creșelor, a extinderii numărului acestora în funcție de specificul localității, a dotării cu tot necesarul, precum și a profesionalizării educatorilor. Corina Fusu a anunțat că Ministerul Educației elaborează un set de acte normative pentru a îmbunătăți situația în domeniul educației copiilor cu vârsta de până la 3 ani, care urmează a fi pregătit până în noiembrie 2016.

Societatea civilă și partenerii de dezvoltare au propus elaborarea unui program cu obiective clar stabilite care va include termeni de implimentare și autoritățile responsabile. La fel, s-a discutat posibilitatea încurajării sectorului privat în deschiderea serviciilor de creșă, cât și sigurarea tuturor părinților cu îndemnizație ajustată la valoarea coșului minim de existență, chiar dacă nu au activat în câmpul muncii.

La final, participanții la dezbatere au convenit să se întrunească în mod regulat pentru a coordona în comun desfășurarea acțiunilor planificate.

Irina Rîmaru

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii