Legea privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii
26 mai 2016 | Corina CIOROABĂ
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 392 din data de 23 mai 2015 a fost publicată Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii.
Noua lege reglementează modul de atribuire a contractelor de concesiune de lucrări şi a contractelor de concesiune de servicii, regimul juridic aplicabil acestor contracte, precum şi anumite aspecte specifice în legătură cu executarea acestora.
Până în prezent reglementările privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii erau cuprinse în OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.
Prin contractul de concesiune de lucrări, una sau mai multe entităţi contractante încredinţează executarea de lucrări unuia sau mai multor operatori economici, în care contraprestaţia pentru lucrări este reprezentată fie exclusiv de dreptul de a exploata rezultatul lucrărilor care fac obiectul contractului, fie de acest drept însoţit de o plată;
Prin contractul de concesiune de servicii, una sau mai multe entităţi contractante încredinţează prestarea şi gestionarea de servicii, unuia sau mai multor operatori economici, în care contraprestaţia pentru servicii este reprezentată fie exclusiv de dreptul de a exploata serviciile care fac obiectul contractului, fie de acest drept însoţit de o plată.
Procedurile de atribuire prevăzute de noua lege se aplică concesiunilor de lucrări sau concesiunilor de servicii a căror valoare, fără TVA, este egală sau mai mare decât pragul valoric de 23.227.215 lei.
Entitatea contractantă atribuie contractul de concesiune prin una dintre următoarele proceduri de atribuire:
– licitaţie deschisă;
– dialog competitiv.
Potrivit noii legi, contractele de concesiune se atribuie pe baza criteriului ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, stabilită în baza unor criterii obiective care garantează evaluarea ofertelor în condiţii de concurenţă reală. Criteriile obiective trebuie să aibă legătură directă cu obiectul concesiunii de lucrări sau al concesiunii de servicii şi se pot referi la oricare dintre următoarele:
– gradul de preluare a unor riscuri de către concesionar;
– nivelul plăţilor actualizate efectuate de către entitatea contractantă;
– nivelul tarifelor de utilizare;
– modalitatea de execuţie a lucrărilor/prestare a serviciilor bazată pe indicatori de performanţă de ordin calitativ, tehnic, funcţional, financiar etc.;
– modul de asigurare a protecţiei mediului;
– modul de rezolvare a unor probleme sociale;
– nivelul redevenţei;
– durata concesiunii;
– inovarea.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro