« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Dare de mită. Reținere, control judiciar
30.05.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Dare de mită. Reținere, control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26 mai 2016, a inculpatului C. A. A., contabil la o societate comercială, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

La data de 27 mai 2016, inculpatul C. A. A. a fost prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 26 mai 2016, față de inculpata R. M., administrator în fapt al aceleiași societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În data de 12 aprilie 2016, inculpatul C. A. A. i-a promis suma de 20.000 euro unei persoane cu funcția de inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă București (martor denunțător în cauză), astfel ca în schimb funcționarul public să constate un prejudiciu mai mic adus bugetului de stat prin sustragere de la plata obligațiilor fiscale, față de cel estimat prin actul de control care era de 4.000.000 lei.
În același scop, în data de 21 aprilie 2016, cunoscând promisiunea anterioară de remitere a sumei de 20.000 euro, inculpata R. M., administrator de fapt al societății, i-a dat martorului denunțător o primă tranșă de 49.600 lei.
În aceeași zi, după primirea primei tranșe, inculpații C. A. A. și R. M. au negociat cuantumul prejudiciului ce urma a fi stabilit în urma controlului, acceptând în final suma de aproximativ 200.000 euro (în jur de 900.000 lei), față de 4.000.000 lei după cum se estima.
Ulterior, în data de 26 aprilie 2016, inculpatul C. A. A. din i-a dat efectiv martorului denunțător, suma de 40.000 lei, reprezentând cea de-a doua tranșă.
Cele două sume de bani primite cu titlu de mită au fost predate Direcției Naționale Anticorupție de către martorul denunțător imediat după ce au fost primite de la inculpați.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata R. M. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Structura Centrală și Poliția Orașului Voluntari, ori de câte ori este chemată;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Structura Centrală și Poliția Orașului Voluntari cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la I.P.J. Ilfov – Poliția Orașului Voluntari conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemată.
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Structura Centrală;
e) să nu ia legătura, direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpatul C. A. A.;
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme;
Inculpatei R. M. i s-a atras atenția că în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților C. A. A. și R. M. li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.