Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Avocați SELECTED
 1 comentariu

Baroul București. Poziție fermă ref. inducerea în eroare privind super-puterile avocaților

27 mai 2016 | JURIDICE.ro

Membri Consiliului Baroului București au dat publicității azi, 27 mai 2016, un comunicat cu privire la pericolul lipsirii persoanei de dreptul la apărare.

Astfel, “Consiliul Baroului Bucuresti critica ferm modul in care opinia publica a fost indusa in eroare, prin acreditoarea ideii ca in proiectul de lege pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat ar exista o “imunitate” pentru avocati, in realitate proiectul de lege avand ca scop exclusiv protejarea dreptul constitutional la aparare al oricarei persoane, in justitia civila sau penala.

Prin aceasta dezinformare, cu ajutorul unei retorici de “mânie proletara”, se incearca, in realitate,  lipsirea de continut a dreptului la aparare si privarea persoanei de orice aparare, inclusiv  in fata organelor de represiune ale statului.

Amploarea cu care neadevarul, ca avocatii s-ar bucura de o “imunitate”, a fost promovat in presa si modul cum oficiali ai statului au bagatelizat dreptul constitutional al persoanelor la aparare starneste profunde ingrijorari in legatura cu directia spre care se indreapta democratia din Romania.

Protejarea confidentialitatii dintre client si avocat, regula recunoscuta in toate democratiile lumii, face parte din dreptul la aparare, fara de care nu exista stat de drept. Numai in societatile organizate dupa modelul stalinist statul permite parchetului sa cunoasca continutul convorbirilor purtate de persoana acuzata cu avocatul sau.

In timp ce in Uniunea Europeana, institutiile si profesionistii dreptului fac eforturi pentru consolidarea si exercitarea efectiva a dreptului la aparare, in Romania acest drept este tot mai mult golit de continut. La 30 noiembrie 2009, Consiliul UE a adoptat o rezoluție privind Foaia de parcurs pentru consolidarea drepturilor procedurale ale persoanelor suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, in baza carora au fost deja adoptate o serie de directive.

Romania are obligatia de a transpune in legislatia interna, pana in data de 27 noiembrie 2016, Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale. Punctul 33 din Directiva  prevede in mod expres: „Confidenţialitatea comunicării dintre persoane suspectate sau acuzate și avocatul lor este esențială pentru asigurarea exercitării efective a dreptului la apărare şi este o parte esențială a dreptului la un proces echitabil. Prin urmare, statele membre ar trebui să respecte confidențialitatea întrevederilor și a altor forme de comunicare dintre avocat și persoana suspectată sau acuzată în exercitarea dreptului de a avea acces la un avocat prevăzut în prezenta directivă, fără derogare”.

Ca atare, propunerile legislative de protejare a confidentialitatii dintre avocat si client  sunt conforme cu  sensul pe care Romania este obligata sa il urmeze daca doreste sa ramana o tara care impartaseste valorile comune ale spatiului european.

Prin prezenta luare de pozitie, Baroul Bucureşti se raliaza la poziţia Comisiei Permanente a Uniunii Naţionale a Barourilor din România, care a constatat că “s-a produs o dezinformare cu privire la obiectivele și finalitatea acestui demers legislativ, cu consecințe grave asupra garantării dreptului la apărare și a dreptului la un proces echitabil al cetățenilor care apelează la avocat”.

Secretul profesional nu reprezintă un privilegiu al avocatului, ci un drept fundamental al persoanei care apeleaza la avocat. Pentru avocat, incalcarea secretului profesional reprezinta o abatere disciplinara grava, pentru care isi poate pierde dreptul de a profesa. Astfel, protejarea secretului corespondeţei dintre client şi avocat, precum şi garanţiile de protecţie a sediului profesional şi lucrărilor avocatului în relația cu clientul sau asigură, in fapt, o reală şi efectivă protecţie dreptului la apărare al fiecărei persoane.

Atunci când comunicările dintre avocat si client sunt cunoscute de catre cealalta parte, in procesul civil, sau de catre acuzare prin interceptări și percheziții, in procesul penal,  dreptul la aparare al persoanei este golit de continut, incalcandu-se in acelasi timp principiul “egalitatii de arme” fundamental pentru un proces echitabil.

Pe de alta parte, secretul profesional nu mai este aplicabil in cazul in care avocatul este cercetat pentru savarsirea unei fapte penale, acesta fiind supus rigorilor legii ca orice alte persoana, lucru mentionat expres in acest proiect de lege.

In concluzie, efectul acestei campanii ample de manipulare si dezinformare este lasarea persoanei fara aparare in fata organelor, inclusiv represive, ale statului.

Mai mult, recentele luări de poziţie, cu privire la o pretinsă “imunitate” a avocaţilor, inclusiv din partea unor persoane care au cunoştinţe şi studii juridice, creaza o imagine deformată în societate cu privire la poziţia şi rolul avocatului, fiind în vădită contradicţie cu regulile statului de drept şi ale democraţiei.

Baroul Bucureşti solicita tuturor autorităţile implicate în procedura de adoptare a legii şi a actelor normative subsecvente, să dea dovadă de bună credinţa si sa informeze corect opinia publica.

Dreptul la apărare, strict legat de protecţia secretului profesional al avocatului, a fost recunoscut din nou şi promovat pe deplin dupa Revoluţia din 1989, in perioada comunista acest drept fiind lipsit de continut. Orice poziţie, prin care se incearca golirea de continut a dreptului la aparare a persoanei in process, chiar cand partea adversa este un organ al statului, este o reala- si nu posibila- restauraţie a reglementărilor tipice dictaturii comuniste.

„Avocatul promovează şi apără drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale omului„, dispune Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat. Avand obligatia legala de a promova si apara  drepturile legitime ale tuturor persoanelor, avocatii vor lua pozitie ori de cate ori dreptul persoanelor la aparare risca sa fie lipsit de continut si transformat intr-o simpla lozinca, mascata sa asigure o aparenta democratie.

Consiliul Baroului Bucuresti
Decan Avocat dr. Dragne Ion
Prodecan Avocat dr. Ciobanu Petrut
Prodecan Avocat  Stoica Mihnea Octavian
Consilier Avocat dr. Ciobanu Aurel
Consilier Avocat Ciobanu Mihail
Consilier Avocat Fenechiu Catalin-Daniel
Consilier Avocat dr. Florea Gheorghe
Consilier Avocat dr. Friedmann-Nicolescu Iosif
Consilier Avocat dr. Hotca Mihai Adrian
Consilier Avocat Ilie-Iordachescu Ion
Consilier Avocat dr. Nemes Vasile
Consilier Avocat Nicu Tiberius
Consilier Avocat Popescu Octavian
Consilier Avocat Tanasescu Mihai
Consilier Avocat Teodosiu Flavia Cristina“

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership