Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Procedura de înregistrare, la cerere, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare
30.05.2016 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr.  403 din data de 27 mai 2015 a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1503/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare şi a Procedurii de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.

Actul normativ aprobă:
– Procedura de înregistrare, la cerere, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare;
– Procedura de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.

1. Procedura de înregistrare, la cerere, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare

Procedura se aplică pentru înregistrarea, la cerere, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, potrivit prevederilor Codului fiscal,  de către organele fiscale competente, a persoanelor impozabile care au sediul activităţii economice în România, a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu a depăşit plafonul de 2.250.000 lei şi care sunt înregistrate în scopuri de TVA.

Procedura se aplică şi pentru înregistrarea, la cerere, în registru a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent.

Astfel, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA şi care optează să aplice sistemul TVA la încasare depun o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei.
Notificarea se completează potrivit modelului prevăzut în anexa la ordin (formular 097) şi se depune la organul fiscal competent, până la data de 25 ianuarie inclusiv, în vederea înregistrării în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.
Notificările depuse se prelucrează de organul fiscal, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt înscrise în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare până la data de 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea.

Persoanele care se înregistrează în scopuri de TVA, în cursul anului calendaristic, pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la încasare începând cu data înregistrării în scopuri de TVA, depunând la organele fiscale competente, odată cu declaraţia de înregistrare/menţiuni prin care se solicită înregistrarea în scopuri de TVA, notificarea (formular 097) din care să rezulte că optează pentru aplicarea sistemului începând cu data înregistrării în scopuri de TVA.

2. Procedura de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare

Procedura se aplică în următoarele situaţii:
– pentru radierea, la cerere, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, de către organele fiscale competente, a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare, au realizat o cifră de afaceri care nu a depăşit plafonul de 2.250.000 lei, dar care renunţă la aplicarea sistemului, prin depunerea notificării prevăzute de lege (formular 097 – privind încetarea aplicării sistemului TVA la încasare);
– pentru radierea, la cerere sau din oficiu, din registru a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare şi care au realizat o cifră de afaceri care a depăşit plafonul de 2.250.000 lei;
– pentru radierea, din oficiu, din registru a persoanelor impozabile cărora le-a fost anulată, la cerere sau din oficiu de organul fiscal, înregistrarea în scopuri de TVA.

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti