Întrebare preliminară cu privire la scutirea intracomunitară de TVA. UPDATE: dreptul UE se opune ca o autoritate fiscală…
10 februarie 2017 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adina MIHALACHE
10 februarie 2017: Curtea declară:
Articolul 131 și articolul 138 alineatul (1) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată trebuie interpretate în sensul că se opun ca administrația fiscală a unui stat membru să refuze scutirea de taxa pe valoarea adăugată a unei livrări intracomunitare pentru simplul motiv că, la data acestei livrări, persoana care achiziționează bunurile, cu domiciliul în statul membru de destinație și titulară a unui număr de identificare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată valabil pentru operațiunile efectuate în acest stat, nu este nici înregistrată în sistemul de schimb de informații privind taxa pe valoarea adăugată, nici supusă unui regim de impozitare a achizițiilor intracomunitare, deși nu există niciun indiciu concret cu privire la existența unei fraude și s‑a demonstrat că sunt îndeplinite condițiile de fond pentru scutire. În acest caz, articolul 138 alineatul (1) din directiva menționată, interpretat în lumina principiului proporționalității, se opune de asemenea unui astfel de refuz în cazul în care vânzătorul avea cunoștință de împrejurările caracteristice ale situației persoanei care achiziționează bunurile în ceea ce privește aplicarea taxei pe valoarea adăugată și avea convingerea că ulterior persoana care achiziționează bunurile urma să fie înregistrată cu efect retroactiv în calitate de operator intracomunitar. (s.n.-M.M.-B.)
***
31 mai 2016: Judecătorul arbitral din Portugalia se întreabă cu privire la scutirea intracomunitară de taxa pe valoare adăugată (C-21/16 Euro Tyre)
Situația de fapt:
1. fiscalitate, taxă pe valoare adăugată
2. livrarea intracomunitară de bunuri
3. necesitatea de a afla dacă dreptul UE incident se opune posibilității ca autoritățile fiscale ale unui stat membru să refuze scutirea de TVA vânzătorului unui bun, domiciliat în acest stat membru, pentru faptul că:
3.1. cumpărătorul, domiciliat în alt stat membru, nu este înregistrat în VIES și
3.2. nici nu este supus în țara respectivă unui regim de plată a taxei aferente achizițiilor intracomunitare de bunuri,
3.3 chiar dacă la momentul transmiterii dispune de un număr de identificare în scopuri de TVA valabil în acest alt stat membru, număr care a fost utilizat pe facturile aferente operațiunilor
3.4. atunci când sunt îndeplinite condițiile de fond cumulative pentru o livrare intracomunitară de bunuri, și anume atunci când:
3.4.1. dreptul de a dispune de bunul respectiv în calitate de proprietar a fost transmis cumpărătorului și
3.4.2. când furnizorul atestă că bunul a fost expediat sau transportat într-un alt stat membru
3.4.3.și că, în urma unei astfel de expedieri sau transport, același bun a părăsit fizic teritoriul statului membru de plecare, având ca destinaţie un cumpărător persoană impozabilă sau persoană juridică ce acționează ca atare într-un stat membru diferit de statul de plecare a bunurilor
4. interpretare naționalăîn sensul că scutirea trebuie refuzată în cazul în care un vânzător cu domiciliul într-un stat membru are cunoștință de faptul că cumpărătorul, domiciliat în alt stat membru, deși este, în acest alt stat membru, titular al unui număr de identificare valabil în scopuri de TVA, nu este înregistrat în VIES și nici nu este supus în țara respectivă unui regim de plată a taxei aferente achizițiilor intracomunitare de bunuri, dar speră că cumpărătorului îi va fi aprobată înregistrarea ca operator intracomunitar cu efect retroactiv
5. necesitatea de a afla dacă principiul proporționalității se opune unei astfel de interpretări precum cea de la punctul 4.
Dispoziții și norme incidente:
1. articolul 131 și articolul 138 alineatul (1) din Directiva 2006/112
2. principiul proporționalității
Corespondențe pentru România reușite a fi identificate: articolul 273 alineatul (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, modificată și completată de Ordonanța de urgență nr. 41/2015, Ordonanța de urgență nr. 57/2015, Ordonanța de urgență nr. 50/2015, Legea nr. 358/2015, Ordonanța de urgență nr. 8/2016 și Legea nr. 57/2016
Articolul 273: Achiziţiile intracomunitare de bunuri (extras)
(4) Este asimilată unei achiziţii intracomunitare şi achiziţionarea de către o persoană juridică neimpozabilă a unor bunuri importate de acea persoană în Uniunea Europeană şi transportate sau expediate într-un alt stat membru decât cel în care s-a efectuat importul. Persoana juridică neimpozabilă va beneficia de rambursarea taxei plătite în România pentru importul bunurilor, dacă dovedeşte că achiziţia sa intracomunitară a fost supusă taxei în statul membru de destinaţie a bunurilor expediate sau transportate.
Mihaela Mazilu-Babel
Adina Mihalache (corespondențe)
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro