Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members

Baroul Harghita solicită Ministrului Justiției să informeze corect opinia publică
01.06.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Baroul Harghita respinge ferm încercarea de manipulare a opiniei publice, prin vocea Ministrului Justiției, Raluca Prună, potrivit căreia, în discursul său public și, prin urmare, în afara oricărui cadru formal de natura a garanta rigurozitatea și seriozitatea dezbaterii, avocații, prin modificările propuse la Legea de organizare a profesiei, ar urmări obținerea vreunei super-imunități nemaiîntâlnite în alte sisteme de drept, potrivit unui comunicat al Baroului Harghita, semnat de av. Anca Andreea Nicchi – Decan, dat publicității miercuri, 1 iunie 2016.

Baroul Harghita informează opinia publică că reglementarea modului de garantare a secretului profesional, a confidențialității relației avocat-client, răspunde necesității protejării bunei funcționări a justiției, că avocatul reprezintă confidentul și apărătorul clientului său și totodată este obligat sa pretindă oricui, prin orice mijloace, respectarea sacră a secretului profesional.

Confidențialitatea dintre avocat și client este un element indispensabil al dreptului la apărare, asigurând echilibrul între drepturile individului și interesele generale ale societății și contribuie fundamental la încrederea pe care publicul trebuie să o aibă în justiție.

Garanțiile ce urmează a fi inserate în legea de organizare a profesiei de avocat sunt menite a apăra nu persoana avocatului, ci informațiile, datele și comunicările de orice natură dintre acesta și clientul său, fiind o garanție a oricărui cetățean că datele confidențiale furnizate apărătorului  nu vor fi utilizate împotriva sa, fiind inviolabile de către orice autoritate a statului.

Ministrul Justiției, prin autoritatea cu care a fost învestit, nu poate să denatureze în discursul său public importanța secretului profesional al avocatului pentru funcționarea întregului sistem judiciar, asemenea declarații fiind de natură să creeze confuzie și să instige opinia publică împotriva profesiei de avocat.

Baroul Harghita solicită Ministrului Justiției, dar și tuturor autorităţilor implicate în procedura de adoptare a legii, să informeze corect opinia publică, în limitele de competență și în spiritul valorilor statului de drept.

Baroul Harghita se raliază astfel pozițiilor exprimate de către Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, de către Comisia Permanentă a UNBR, de către Baroul București, solidarizând cu manifestările Baroului Cluj, Alba, Vrancea și ale altor barouri din țară.PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.