Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Baroul Harghita solicită Ministrului Justiției să informeze corect opinia publică
01.06.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Baroul Harghita respinge ferm încercarea de manipulare a opiniei publice, prin vocea Ministrului Justiției, Raluca Prună, potrivit căreia, în discursul său public și, prin urmare, în afara oricărui cadru formal de natura a garanta rigurozitatea și seriozitatea dezbaterii, avocații, prin modificările propuse la Legea de organizare a profesiei, ar urmări obținerea vreunei super-imunități nemaiîntâlnite în alte sisteme de drept, potrivit unui comunicat al Baroului Harghita, semnat de av. Anca Andreea Nicchi – Decan, dat publicității miercuri, 1 iunie 2016.

Baroul Harghita informează opinia publică că reglementarea modului de garantare a secretului profesional, a confidențialității relației avocat-client, răspunde necesității protejării bunei funcționări a justiției, că avocatul reprezintă confidentul și apărătorul clientului său și totodată este obligat sa pretindă oricui, prin orice mijloace, respectarea sacră a secretului profesional.

Confidențialitatea dintre avocat și client este un element indispensabil al dreptului la apărare, asigurând echilibrul între drepturile individului și interesele generale ale societății și contribuie fundamental la încrederea pe care publicul trebuie să o aibă în justiție.

Garanțiile ce urmează a fi inserate în legea de organizare a profesiei de avocat sunt menite a apăra nu persoana avocatului, ci informațiile, datele și comunicările de orice natură dintre acesta și clientul său, fiind o garanție a oricărui cetățean că datele confidențiale furnizate apărătorului  nu vor fi utilizate împotriva sa, fiind inviolabile de către orice autoritate a statului.

Ministrul Justiției, prin autoritatea cu care a fost învestit, nu poate să denatureze în discursul său public importanța secretului profesional al avocatului pentru funcționarea întregului sistem judiciar, asemenea declarații fiind de natură să creeze confuzie și să instige opinia publică împotriva profesiei de avocat.

Baroul Harghita solicită Ministrului Justiției, dar și tuturor autorităţilor implicate în procedura de adoptare a legii, să informeze corect opinia publică, în limitele de competență și în spiritul valorilor statului de drept.

Baroul Harghita se raliază astfel pozițiilor exprimate de către Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, de către Comisia Permanentă a UNBR, de către Baroul București, solidarizând cu manifestările Baroului Cluj, Alba, Vrancea și ale altor barouri din țară.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti