JURIDICE SELECTED
 
Print Friendly, PDF & Email

Forumul Judecătorilor din România solicită demisia preşedintelui CSM
02.06.2016 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Joi, 2 iunie 2016, Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” a dat publicității următorul comunicat:

”În urma şedinţei de azi, 2 iunie 2016, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art. 146 lit. d) din Constituția României şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 54 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii[1], statuând cu unanimitate de voturi, că dispoziţiile în cauză sunt constituţionale în măsura în care persoana aleasă pentru ocuparea unui loc vacant îşi exercită calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pentru restul de mandat rămas până la expirarea termenului de 6 ani.[2]

Luând în considerare unanimitatea zdrobitoare cu care a fost adoptată această decizie, Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” solicită preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii să îşi asume întreaga răspundere pentru situaţia creată în urma demersurilor individuale, sub forma unor „scrisori”, prin care a determinat Senatul României să modifice intempestiv şi netransparent modalitatea de interpretare şi aplicare a legii cu privire la durata mandatului membrilor CSM.

Dăm publicităţii aceste „scrisori”, semnate de domnul judecător Mircea Aron, reamintind că ele nu constituie un act administrativ care să reprezinte rezultatul procesului decizional al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, ca organ colegial care avea atribuţia de a alcătui lista finală cuprinzând magistraţii aleşi şi de a o transmite Biroului permanent al Senatului.

Demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii ar reprezenta o reacţie firească în urma gravelor consecinţe ale Hotărârii Senatului nr. 28 din 7 martie 2016 asupra alegerilor care ar fi trebuit organizate în această perioadă şi care au fost suspendate ca urmare a hotărârii Curţii de Apel Bucureşti, toţi judecătorii acestei instanţe fiind acuzaţi de părtinire prin formularea unei cereri de strămutare halucinante, respinse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie[3].

Solicităm, de asemenea, să existe o asumare publică a lipsei de reacţie care a permis o atare ingerinţă în funcționarea unei autorităţi publice cu rol de garant al independenţei justiţiei, din partea membrilor CSM care ar fi beneficiat în mod direct de efectele hotărârii Senatului, dar şi din partea membrilor CSM care au acceptat tacit o astfel de situaţie, printre aceştia regăsindu-se şi Ministrul Justiţiei, în calitatea sa de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.

În lipsa reacţiei imediate[4] şi consecvente[5] a unor asociaţii profesionale (Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Forumul Judecătorilor din România), această ilegalitate ar fi produs efecte pe termen nedefinit, deoarece o restaurare a constituţionalităţii s-ar fi dovedit imposibil de realizat în condiţiile în care s-ar fi ajuns ca toate mandatele să aibă termen de încetare diferit.

Principiul supremaţiei Constituţiei şi principiul legalităţii sunt de esenţa cerinţelor statului de drept, motiv pentru care Asociaţia profesională „Forumul Judecătorilor din România” solicită readucerea imediată a Consiliului Superior al Magistraturii în coordonatele de legalitate şi constituţionalitate în care a fost conceput, prin emiterea unei noi hotărâri de declanșare a procedurii de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii pentru toate posturile ce vor deveni vacante la data de 6 ianuarie 2017 şi prin emiterea Anunţului pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii cu respectarea dispozițiilor legale.


[1] Cu următorul conținut: „Durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii.[…]”
[2] Comunicatul de presă este disponibil aici.
[3] Disponibil aici.
[4] Disponibil aici.
[5] Disponibil aici.


Co-președinți,
judecător Dragoş Călin, Curtea de Apel Bucureşti
judecător Ionuţ Militaru, Curtea de Apel Bucureşti”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate