Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

PJ S1. Abuz în serviciu, fals intelectual. Acțiune penală
03.06.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust

PJ S1. Abuz în serviciu, fals intelectual. Acțiune penală.

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:
G. Ș., la data faptelor director general al Institutului de Geologie al României, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată;
I. E. A., la data faptelor expert achiziţii publice în cadrul Institutului de Geologie al României, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată şi fals intelectual (două infracţiuni);
M. 
M. şi R. T. P., la data faptelor ambele îndeplinind funcţia de director economic în cadrul Institutului de Geologie al României, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu;
P. P. B., în calitate de administrator al S.C. TECON S.R.L. şi S.C. TECON S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunii abuz în serviciu sub forma complicităţii.

Faţă de inculpaţii I. E. A. şi B. P. B. a fost luată măsura controlului judiciar.

Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:
În cursul lunii noiembrie 2011, între Institutul Geologic al României şi inculpata S.C. TECON S.R.L., s-a încheiat fără respectarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice un contract privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru „Reabilitarea şi consolidarea Muzeului Naţional de Geologie”, în valoare de 14.500 euro (fără TVA), în condiţiile în care elaborarea studiului de fezabilitate este prevăzută de H.G. nr. 28/2008 doar în situaţia obiectivelor de investiţie noi.
Contractul a fost încheiat fără o analiză reală cu privire la valoarea serviciilor prestate, stabilindu-se ca valoare o sumă mai mică de 15.000 euro în vederea alegerii procedurii de achiziţie directă.
De asemenea, au fost încălcate prevederile OUG 34/2006 şi ale normelor de aplicare a acestora cu privire la documentaţia ce trebuie întocmită cu prilejul încheierii şi derulării contractului, o parte din documente fiind întocmite ulterior încheierii contractului, în fals, de către inculpatul I. E. A.
La data de 20 decembrie 2011, între Institutul Geologic al României şi S.C. TECON S.R.L. s-a încheiat un contract de prestări servicii de proiectare şi întocmire a documentaţiei tehnice complete necesare realizării obiectivului de investiţii „Realizarea şi modernizarea Muzeului Naţional de Geologie”, în valoare de 339.500 euro.
Contractul a fost încheiat fără o analiză reală cu privire la valoarea serviciilor prestate şi prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, aspecte care au dus la încălcarea legislaţiei specifice privind achiziţiile publice.
De asemenea, au fost încălcare prevederile OUG 34/2006 şi ale normelor de aplicare a acestora cu privire la documentaţia ce trebuie întocmită cu prilejul încheierii şi derulării contractului.
La data de 28 decembrie 2012, între reprezentantul Institutului de Geologie şi S.C. TECON S.R.L. a fost întocmit în fals un proces-verbal de predare-primire prin care se justifică predarea documentaţiei ce face obiectul contractului, la acea dată fiind efectuată şi plata integrală de către instituţia publică.
În fapt, o parte din documentaţia aferentă proiectului a fost întocmită ulterior, din luna ianuarie până în luna august 2012.

În vederea recuperării prejudiciului total cauzat Institutului Geologic al României în cuantum de 354.000 euro, au fost instituite sechestre asupra unor bunuri ale inculpaţilor.

În vederea identificării şi ridicării unor mijloace de probă, în baza autorizaţiilor emise de instanţă, sub supravegherea procurorilor, au fost efectuate percheziţii la 5 adrese de către poliţişti specializaţi în investigarea fraudelor din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice – Poliţia Sectorului 1 Bucureşti.

Cercetările continuă în cauză, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.