PICCJ. Încheierea proiectului „Îmbunătăţirea metodelor şi a cooperării instituţionale în vederea combaterii fraudei cu TVA”, finanţat de Comisia Europeană
07.06.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

În data de 11 mai 2016 s-au finalizat activităţile proiectului HOME/2013/ISEC/AG/FINEC/4000005184 „Îmbunătăţirea metodelor şi a cooperării instituţionale în vederea combaterii fraudei cu TVA”, finanţat de Comisia Europeană – Direcţia Generală Afaceri Interne şi implementat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cu un buget de 219.850 de euro, proiectul a avut ca parteneri Parchetele Generale din Polonia şi Bulgaria, precum şi Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
În intervalul august 2014 – mai 2016 au fost organizate şase ateliere de lucru regionale, la care au participat 120 de procurori de la Parchetele de pe lângă Tribunale, poliţişti şi specialişti fiscali, urmate de două mese rotunde, la Sofia şi Varşovia.
Subiectele reuniunilor au fost selecţionate din aria aspectelor teoretice privind TVA la nivel european, dimensiunilor fraudei cu TVA în România, modalităţilor de cooperare între autorităţile judiciare, metodologiei investigării infracţiunilor de evaziune fiscală, tehnicilor de investigare a evaziunii fiscale.
Proiectul s-a încheiat cu o conferinţă organizată la Bucureşti, la care participanţii au primit un raport final al proiectului, elaborat de doi experţi români în domeniu, document care include referiri la etapele investigării infracţiunilor de evaziune fiscală în cazul grupurilor de criminalitate organizată, cooperarea interinstituţională în vederea combaterii fraudei cu TVA, contextul comunitar al fraudei cu TVA, precum şi o serie de soluţii propuse pentru întărirea capacităţii instituţionale a României în tematica investigării fraudelor cu TVA.
Raportul final al proiectului a fost distribuit unităţilor de parchet de pe lângă Tribunale şi Curţi de Apel, Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Departamentului pentru Lupta Antifraudă, ca şi Eurojust şi unor autorităţi judiciare din state membre ale Uniunii Europene.
Proiect cofinanţat de către Programul Prevenirea şi Lupta împotriva Criminalităţii al Uniunii Europene.
Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie reflectă strict opiniile autorilor, iar Comisia Europeană nu poate fi considerată responsabilă de orice utilizare a informaţiilor cuprinse în acest document.
:: sursa: www.mpublic.ro
Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga