Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Concluziile întrevederii Consiliului UNBR cu Ministrul Justiției ref. proiectul de modificare a legii avocaturii
07.06.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 7 iunie 2016, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității următorul comunicat:

”Sâmbătă, 4 iunie 2016, a avut loc ședința Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) la care a participat doamna Raluca Prună, Ministrul Justiției, care și-a exprimat intenția de a discuta cu avocații cu privire la aspectele acestui proiect.

Consiliul UNBR a luat act de explicațiile date de doamna Ministru în legătură cu poziția Ministerului Justiției, transmisă Guvernului României și comunicată Camerei Deputaților privind forma proiectului de lege, reflectată în primul Raport al Comisiei juridice a Camerei Deputaților.

S-a constatat că această poziție instituțională nu a fost transmisă și avocaților pentru a se identifica exact aspectele ce impun discuții tehnice în legătură cu proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, față de care Ministrul Justiției a exprimat în spațiul public, critici și considerații, care au fost respinse ca nefondate, de organele profesiei de avocat.

Doamna Ministru a admis că a făcut și greșeli în afirmațiile publice privind intenția de consacrare legală a unei «imunități absolute» a avocaților, precum și în cele referitoare la lipsa unor reglementări similare în alte țări europene cu privire la prezența decanului la perchezițiile la sediul avocatului. Având în vedere și condiția sa de «avocat incompatibil» în Baroul București, după ce a făcut verificări suplimentare, a considerat și consideră că există aspecte incluse în proiectul de lege, care comportă discuții din perspectiva tehnică a unui jurist, însă «nici lumea nu mai este așa cum o știam. Sunt restrângeri, din păcate, de drepturi»(!)

Urmare a interpelărilor și luărilor de poziții ale unor membri ai Consiliului UNBR și a discuțiilor purtate, doamna ministru și-a exprimat decizia ca în viitor Ministerul Justiției să conlucreze cu UNBR în ceea ce privește toate proiectele de acte normative, inclusiv cele aflate deja în lucru la Ministerul Justiției, care vizează funcționarea, înfăptuirea justiției și apărarea, inclusiv cu privire la cele aflate în prezent în lucru, la Ministerul Justiției.

Consiliul UNBR a luat în discuție propunerile unor consilii ale barourilor, comunicate UNBR sau direct în spațiul public, prin care s-a solicitat să fie organizate, la nivel național, acțiuni de protest față de afirmațiile incorecte ale Ministrului Justiției cu privire la efectele reglementarilor propuse prin Proiectul de lege, inclusiv în forma suspendării prestării serviciilor avocațiale angajate sau în care avocații sunt desemnați din oficiu, pe o perioada de timp determinată pentru a se înțelege de către toate autoritățile implicate decizia Corpului profesional al avocaților de a nu se admite niciun compromis când este vorba despre obligația generală de a se respecta principiul confidențialității comunicărilor dintre avocat și client, consacrat legal în interesul persoanelor care apelează la sfatul unui avocat, ori care se apără prin avocat!

Urmare dezbaterilor, Consiliul UNBR a decis ca toate manifestările organizate de UNBR și de Barouri până la Ziua avocatului și Ziua justiției din acest an să se constituie într-un protest ferm al Corpului profesional al avocaților din România atât față de derapajele identificate în mesajele publice, cât, mai ales, față de atitudinea autorităților de încălcare sau restrângere a dreptului la secretul profesional și a dreptului de acces la un tribunal pe bază de lege și prin apărarea efectivă a drepturilor cetățenilor!

Consiliul UNBR adresează un mesaj de mulțumire tuturor organizațiilor profesionale ale judecătorilor care și-au manifestat în spațiul public sprijinul pentru apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat, inclusiv prin promovarea unei legislații clare, precise și previzibile privind profesia de avocat, în consens cu exigențele statului de drept și își exprimă convingerea că protestul inițiat de avocați va fi susținut în continuare.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti