Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Jurisprudenţă CJUE recentă în materie de notificare sau comunicare de acte în Uniune (II)
08.06.2016 | Sergiu-Leon RUS

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, CJUE, Procedură civilă, RNSJ, Selected, Studii
JURIDICE - In Law We Trust

Prin Hotărârea din 25 iunie 2009 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Camera a treia), pronunţată în cauza C‑14/08, în procedura Roda Golf & Beach Resort SL, Curtea a declarat că:

Notificarea și comunicarea, în lipsa unei proceduri judiciare, a unui act notarial precum cel în cauză în acțiunea principală intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (CE) nr. 1348/2000 al Consiliului din 29 mai 2002 privind notificarea și comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă și comercială“.

Prin intermediul celor două întrebări adresate Curţii – pe care Curtea Europeană a considerat că trebuie să le analizeze împreună, instanța de trimitere a solicitat, în esență, să se stabilească dacă notificarea și comunicarea unor acte extrajudiciare în lipsa unei proceduri judiciare, atunci când sunt efectuate între persoane private, intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (CE) nr. 1348/2000 al Consiliului din 29 mai 2002 privind notificarea și comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă și comercială, înlocuit între timp de Regulamentul (CE) nr. 1393/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 noiembrie 2007 privind notificarea sau comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială, fără ca această substituţie normativă să diminueze în vreun fel valabilitatea actuală a raţionamentului instanţei europene.

Curtea a observat, ca observație introductivă, că se impunea să se stabilească dacă noțiunea „act extrajudiciar” (existentă, deopotrivă, şi în Regulamentul (CE) nr. 1393/2007) în sensul articolului 16 din Regulamentul nr. 1348/2000 este o noțiune de drept comunitar sau, dimpotrivă, o noțiune de drept național. Instanţa a considerat, contrar observaţiilor diverselor state membre, că este vorba despre o noțiune de drept comunitar, argumentele sale fiind bazate, în principal, pe o interpretare teleologică. Tot împotriva opiniilor exprimate de state membre şi tot printr-o interpretare teleologică, Curtea a decis şi problema dacă notificarea și comunicarea unor acte extrajudiciare în lipsa unei proceduri judiciare intră în domeniul de aplicare al Regulamentului nr. 1348/2000, reţinând că că notificarea și comunicarea, în lipsa unei proceduri judiciare, a unui act notarial precum cel în cauză în acțiunea principală intră în domeniul de aplicare al Regulamentului nr. 1348/2000; un argument care nu ar ţine doar de scopul Regulamentului şi poziţia acestuia în ordinea comunitară a fost acela că actul în cauză în acțiunea principală, transmis grefierului instanței de trimitere în scopul comunicării, a fost întocmit de un notar.

Prin urmare, soluţia Curţii este circumstanţiată la particularitatea actului în discuţie. Sub acest aspect, aspectele factuale importante constau în împrejurarea că la 2 noiembrie 2007, Roda Golf, societate de drept spaniol, a solicitat grefierului instanței de trimitere să transmită în temeiul Regulamentului nr. 1348/2000 către autoritățile de destinație competente din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și din Irlanda 16 scrisori adresate unor destinatari stabiliți în aceste două state membre, scrisori care aveau ca obiect rezoluțiunea unilaterală a unor contracte de vânzare de bunuri imobile care fuseseră încheiate între această societate și respectivii destinatari. Din cuprinsul scrisorilor nu rezulta nici o legătură cu vreo procedură judiciară în curs.

Reclamanta din acțiunea principală a încheiat, în fața unui notar dintr-o localitate spaniolă, un act de comunicare și de punere în întârziere, înregistrat în registrul notarial, în care se solicită notarului din urmă să comunice actul menționat prin intermediul grefierului, autoritate competentă potrivit comunicării efectuate de Regatul Spaniei în conformitate cu articolul 23 din Regulamentul nr. 1348/2000.

Grefierul instanței de trimitere a refuzat să transmită actul în cauză în acțiunea principală pentru motivul că respectiva comunicare nu ar avea loc în cadrul unei proceduri judiciare și nu ar intra, așadar, în domeniul de aplicare al Regulamentului nr. 1348/2000. Roda Golf a formulat o acțiune împotriva acestei decizii la instanța de trimitere, întrebările fiind adresate Curţii în acest context.

Judecător dr. Sergiu-Leon Rus
Curtea de Apel Cluj

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti