Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, fals în înscrisuri sub semnătură privată, conflict de interese. Arest la domiciliu, control judiciar


9 iunie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, fals în înscrisuri sub semnătură privată, conflict de interese. Arest la domiciliu, control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaților:
I. L. C., director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Giurgiu, din municipiul Giurgiu și președinte al Comisiei Județene Giurgiu de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are care rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte);
fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte);
conflict de interese;
P. A. R. E., angajat al unei fundații, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are care rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte);
– complicitate la comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
fals în înscrisuri sub semnătură privată;
și sub control judiciar a inculpatei V. L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în modalitatea participației improprii;
– complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În perioada august-decembrie 2015, în cadrul derulării a două proiecte finanțate din fonduri europene, inculpatul I. L. C. și alte persoane au falsificat un număr total de 268 înscrisuri din care reieșea că un număr de 55 de persoane au participat la cursuri de formare profesională și că au susținut, în prezența inculpatului, examenele inițiale și finale, teoretice și practice. Cursurile aveau ca obiect dobândirea de cunoștințe ca lucrători în comerț.
Cele două cursuri nu s-au derulat în realitate conform actelor întocmite, iar la examinarea inițială și finală a cursanților inculpatul I. L. C. nu s-a prezentat și nu a făcut parte din nicio comisie de examen, contrar datelor menționate în actele pe care le-a completat și semnat.
De precizat este faptul că, în perioada respectivă, inculpatul I. L. C., în calitate de director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Giurgiu, din municipiul Giurgiu și președinte al Comisiei Județene Giurgiu de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților, a îndeplinit atribuții de funcționar public prin care au fost obținute, indirect, foloase patrimoniale pentru el și pentru societatea organizatoare a cursurilor de formare profesională. În acea perioadă, el era angajat cu contract individual de muncă la societatea organizatoare a cursurilor de formare profesională. În baza contractului, el a fost remunerat cu suma totală de 20.341 lei.
Prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene se ridică la suma totală de 99.495 lei, constând în toate sumele de bani achitate.
2. În perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, în contextul derulării altor două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile europene, inculpata P. A. R. E., în calitate de angajat al unei fundații, beneficiind și de ajutorul altor persoane, a ajutat la falsificarea, respectiv a falsificat actele întocmite pe numele unei persoane, fapte urmate de folosirea cu rea-credință a înscrisurilor sub semnătură privată falsificate, în scopul obținerii de fonduri europene.
În același context, în luna aprilie 2015, în cadrul unuia dintre proiecte, inculpata P. A. R. E. a falsificat semnătura persoanei respective pe o coală A4, pe care a transmis-o inculpatei V. L., în format electronic, spunându-i că aparține persoanei beneficiare pe nedrept a fondurilor.
Ulterior, inculpata V. L. a instigat o altă persoană care a procedat la falsificarea înscrisurilor sub semnătură privată, prin care se atesta munca fictivă prestată de persoana beneficiară a fondurilor.
Din înscrisurile falsificate mai rezultă că persoana pe numele căreia s-au plătit pe nedrept salarii din fonduri europene figura cu activități distincte atât în București, cât și în Giurgiu.
Acționând în această manieră, cele două inculpate au produs un prejudiciu bugetului Uniunii Europene în valoare totală de 54.223 lei. 

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparține inculpatului I. L. C. și asupra unei sume de bani depuse pe numele inculpatei P. A. R. E.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Giurgiu cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție al Județului Giurgiu.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro