Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: Posibilă neconstituționalitate a art. 4 alin. (1) din Legea nr. 255/2013, a art.91 ind. 2 alin. (5) VCPP și art. 142 alin. (5) NCPP
10.06.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Madalina DUMA

Secţiuni: CCR, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

În data de 3 iunie 2016 s-a constituit un nou dosar (1054D/2016) pe rolul Curții Constituționale în care se vor analiza dispozițiile articolului 4 alin. (1) din Legea nr. 255/2013, a art. 91 ind. 2 alin. (5) din Codul de procedură penală și a art. 142 alin. (5) din Codul de procedură penală.

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, articolul 4 alin. (1) din Legea nr. 255/2013, precum și articolul 142 alin. (5) din Codul de procedură penală formează pentru prima dată obiectul unui control de constituționalitate.

În ceea ce privește art. 91 ind. 2 alin. (5) din Vechiul Cod de procedură penală, acesta a mai făcut obiectul altor două cauze în care excepția de neconstituționalitate a fost respinsă ca neîntemeiată (a se vedea deciziile nr. 1.404/02.11.2010 și nr. 92/27.02.2014).

Dispozițiile criticate au următorul conținut:

Art. 4 din Legea nr. 255/2013 (extras)
(1) Actele de procedură îndeplinite înainte de intrarea în vigoare a Codului de procedură penală, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare la data îndeplinirii lor, rămân valabile, cu excepțiile prevăzute de prezentă lege.

Art. 91 indice 2 din Codul de procedură penală din 1968 (extras)
(5) Convorbirile sau comunicările interceptate și înregistrate pot fi folosite și în altă cauză penală dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informații concludente și utile privitoare la pregătirea sau săvarsirea unei alte infracțiuni dintre cele prevăzute la art.911 alin.1 și 2.

Art. 142 din Noul cod de procedură penală (extras)
(5) Datele rezultate din măsurile de supraveghere tehnică pot fi folosite și în altă cauză penală dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informații concludente și utile privitoare la pregătirea ori săvarsirea unei alte infracțiuni dintre cele prevăzute la art. 139 alin. (2).

Mădălina DUMA (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Mihaela Mazilu-Babel (coordonator proiect)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti