DNA-Iași. Favorizare a făptuitorului, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale. Propunere de arestare preventivă
13 iunie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

DNA-Iași. Favorizare a făptuitorului, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale. Propunere de arestare preventivă.
În completarea comunicatului nr. 786/VIII/3 din 9 iunie 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 9 iunie 2016, a inculpaților:
B. S., rector al Universității „Petre Andrei” din Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– favorizare a făptuitorului,
– instigare la fals intelectual, în formă continuată,
– instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
B. A. C., în calitate de profesor universitar doctor în cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– favorizare a făptuitorului,
– fals intelectual, în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale,
B. M., în calitate de lector universitar doctor în cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– favorizare a făptuitorului,
– fals intelectual, în formă continuată.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 786/VIII/3 din 9 iunie 2016, referitor la suspiciuni de fapte de corupție săvârșite de un prodecan al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, privind înscrierea unui student direct în anul al treilea de studii, fără ca acesta să susțină examenele aferente anilor anteriori de studii, fără să se prezinte la cursurile obligatorii și fără să achite taxele de școlarizare la termenele prevăzute în Regulamentul Universității „Petre Andrei” din Iași, procurorii anticorupție au extins cercetările și cu privire la suspiciuni privind săvârșirea, de către alte cadre didactice, a altor infracțiuni după cum urmează:
În același context, la data de 6 iunie 2016, inculpatul B. S., în calitate de rector al Universității „Petre Andrei” din Iași, în scopul împiedicării și îngreunării cercetărilor în dosarul respectiv, nu a predat organelor de urmărire penală, la solicitarea acestora, cataloagele aferente anului 1 de studii al Facultății de Drept din cadrul aceleiași universități, anul universitar 2014-2015, cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situația juridică a inculpatului Drugă Dan Florin.
La data de 7 iunie 2016, în aceeași calitate și în același scop, inculpatul i-a determinat pe inculpații B. M. și B. A. C., cadre didactice în cadrul aceleiași instituții, să facă mențiuni necorespunzătoare adevărului în „Catalogul pentru examene/verificări/colocvii” pentru Anul 1, prin care se atesta în fals faptul că studentul respectiv obținuse note de trecere la șase materii, în condițiile în care acesta nu a susținut în fapt acele examene.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 9 iunie 2016, inculpații B. S., B. M. și B. A. C. au fost prezentați Curții de Apel Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Direcției Generale Anticorupție.
Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
:: sursa: www.pna.ro
Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga