Ianfred Silberstein: Negocierea între părți a contractului de credit
14 iunie 2016 | Cosmina SIMA
Dr. Ianfred Silberstein a publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 3/2016 articolul intitulat „Negocierea între părți a contractului de credit”.
Pentru a-și concretiza dorințele și a se asigura că nu vor avea parte de surprize neplăcute pe parcursul derulării contractului de credit, este necesar ca părțile să negocieze în amănunt contractul pe care îl vor încheia. Acestea încep prin faptul că fiecare parte îi expune celeilalte ceea ce urmărește să obțină de la contract. Pentru consumator este de dorit obținerea creditului cu asigurarea condițiilor clare pentru restituirea obligațiilor pe care le va contracta, iar pentru instituția de credit, opțiunea unui client care să asigure mijloacele de recuperare a sumelor împrumutate. Oferind, în prealabil, anumite citate, autorul trage câteva învățăminte: negocierea de colaborare are succes numai atunci când fiecare parte, fiind informată, acţionează astfel încât ambele părţi îşi ating ţelurile urmărite; fiecare parte trebuie să fie cât mai bine informată aflând ceea ce vrea cu adevărat cealaltă parte.
Părțile dintr-un contract de credit trebuie să aibă în vedere aceste lucruri. Astfel, dacă angajații unei bănci pot da dovadă de profesionalism, urmărind bunul mers al instituției, atunci consumatorul trebuie să se informeze, pentru a înțelege consecințele contractului pe care îl vor încheia. Instituția de credit trebuie să caute să câștige încrederea clienților în aceasta. Prin urmare, salariații băncii vor fi preocupați de imaginea publică a instituției, de creșterea clientelei, de fidelizarea acesteia. Este necesară cunoașterea foarte bună a fiecărui produs sau serviciu pe care îl oferă, întrucât trebuie să fie convingători în momentul în care îl prezintă. De asemenea, ei vor asculta clientul, încercând să-i înțeleagă nelămuririle, nevoile, dându-i informațiile necesare în acest sens. Consumatorul, la rândul său, trebuie să aibă un minim bagaj de cunoștințe legate de domeniul bancar, pentru a înțelege ceea ce i se oferă. Dacă nu reușesc cu propriile cunoștințe, vor putea apela la specialiști în domeniu.
La începutul negocierii, consumatorul trebuie să ceară toate informațiile necesare, pentru a fi convins că acest credit reprezintă ceea ce are el nevoie și că îl poate duce până la capăt. Consumatorul poate și, de preferat, trebuie să ceară instituției bancare o simulare cu privire la derularea ofertei alese, anterior încheierii contractului de credit, astfel încât să poată să prevadă atât anumite evenimente care pot apărea pe parcurs, evenimente care cer, de asemenea, anumite eforturi financiare (ex.: costuri ale studiilor). Cocontractantul va încerca să obțină cât mai multe informații despre clientul său, pentru a-și face și el o imagine asupra unor eventuale evenimente. Mai mult, în cadrul negocierii, părțile, în mod direct sau prin reprezentant analizează și dezbat toate clauzele contractuale. La sfârșit, îl vor semna cu mențiunea că sunt în cunoștință de cauză și că achiesează la toate clauzele. Părțile vor coopera cu bună-credință pe parcursul derulării contractului.
Principiile generale în materie permit o eventuală modificare a contractului, dacă împrejurările o cer. Însă acest lucru nu se poate efectua în mod unilateral. În cazul contractelor la distanță, consumatorul are dreptul discreționar de a se retrage din contract, ceea ce conduce la repunerea părților în situația anterioară. Până la data de 21 martie 2016, România trebuia să transpună în legislația internă Directiva nr. 2014/17/UE, prevederile sale fiind aplicate contractelor de credit încheiate ulterior acestei date. Evaluarea bonității clientului va fi efectuată de către instituția de credit înainte de încheierea contractului. Directiva este guvernată de principiul negocierii între părți, care se va finaliza prin introducerea în contractul de credit a unor clauze care să fie rezultatul acordului de voință dintre părți.
În concluzie, articolul de față subliniază importanța negocierii contractului de credit între părți, întrucât contractul reprezintă instrumentul juridic prin care se conturează obiectivele acestora cu privire la creditul dorit de consumator și oferit de către bancă.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro