« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Profesorul Viorel Mihai Ciobanu s-a stins

13.06.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Miercuri, 15 iunie 2016, ora 15:00-17:00, un ultim omagiu în Aula Magna a Facultății de Drept a Universității din București.

Joi, 16 iunie 2016, ora 13:00, ceremonia funerară la Capela Centrală a Cimitirului Bellu Ortodox.

Centrul de procedură civilă din cadrul Facultății de Drept a Universității din București anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a celui ce a fost prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu.

Figură marcantă a lumii juridice românești, și-a dedicat, cu dăruire și devotament, întreaga viață, învățământului superior juridic.

A plecat prea devreme, lăsând un gol imens, încredințat însă de faptul că munca sa va fi dusă mai departe de discipolii săi.

Dumnezeu să-l ierte și să-l aibă în pază!

* * *

Viorel-Mihai CiobanuViorel Mihai Ciobanu, un monstru sacru al dreptului românesc, profesionist briliant și om de mare caracter, rămâne viu în amintirea noastră.

Ultimul interviu, amplu, in care Profesorul ne-a vorbit despre drept și viață, a fost publicat în secțiunea JURIDICE ESSENTIALS: Profesorul Viorel Mihai Ciobanu la 65 de ani.

Conferința națională de procedură civilă a Societății de Științe Juridice îi poartă numele: CONFERINȚA VIOREL MIHAI CIOBANU.

Andrei Săvescu

***

Curtea de arbitraj comercial internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României îşi exprimă profundul regret pentru trecerea în nefiinţă a profesorului Viorel Mihai Ciobanu, unul dintre cei mai mari profesori de procedură civilă pe care i-a avut România.

Născut la Huedin, Judeţul Cluj în 1950, profesorul Viorel Mihai Ciobanu a fost arbitru la Curtea de arbitraj comercial internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României şi preşedinte al acestei instituţii în perioada 2010-2012, iar din 2015 îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului ştiinţific al acestei Curţi.

De-a lungul prodigioasei sale cariere universitare şi a funcţiilor publice pe care le-a deţinut: prof. univ. dr. la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti din 1973 şi Decan al acestei instituţii (1998-2008); judecător la Curtea Constituţională (1992-1998) şi preşedinte al Comisiei de redactare a proiectului Noului Cod de procedură civilă, profesorul Viorel Mihai Ciobanu a fost o personalitate a lumii juridice româneşti iubit şi respectat deopotrivă de generaţiile de jurişti pe care i-a format.

Viorel Mihai Ciobanu va rămâne pentru totdeauna în galeria marilor personalităţi pe care România le-a dat ştiinţei dreptului.

Dumnezeu să-l odihnească!

Prof. univ. dr. Ștefan Deaconu
Președinte al Curții de Arbitraj Comercial Internaţional

***

Comunitatea academică a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara a primit cu durere vestea încetării din viaţă a celui care a fost profesorul Viorel Mihai Ciobanu, personalitate marcantă a dreptului românesc, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Prof. univ. dr. Lucian Bercea
Decanul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara

***

Revista română de drept privat, Revista română de executare silită și Editura Universul Juridic au primit cu adâncă durere vestea încetării fulgerătoare din viață a ilustrului profesor Viorel Mihai Ciobanu, personalitate de primă mărime a doctrinei și lumii academice românești, colaborator apropiat al revistelor și al Editurii Universul Juridic în ultimii ani.

Teoretician desăvârșit, cercetător neobosit și dascăl autentic, un veșnic împătimit al dreptului procesual, profesorul Viorel Mihai Ciobanu, cu harul, inteligența, priceperea și stilul inegalabil, a creat o VERA OPERA care va dăinui în știința juridică românească și va rămâne un reper fundamental pentru toți iubitorii și cercetătorii dreptului procesual civil.

Mărturie stă și ultima mare lucrare în care și-a pus toată energia, dragostea și dăruirea: Noul Cod de procedură civilă, comentat și adnotat, 2 volume, Editura Universul Juridic, 2016, în curs de apariție (ediția I a volumului I apărută încă din 2013, anul intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă, al cărui principal artizan a fost profesorul Viorel Mihai Ciobanu).

Personalitate remarcabilă a dreptului privat român, eminent procedurist, autor al unor tratate, cursuri şi studii ori articole fundamentale de teorie şi practică în domeniul procedurii civile, judecător la Curtea Constituţională (1992-1998), decan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti (1998-2008), preşedintele Comisiei pentru elaborarea Proiectului Noului Cod de procedură civilă (2006-2008) și preşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (2010-2012) domnul decan Viorel Mihai Ciobanu a fost și rămâne un demn urmaş al iluştrilor săi înaintaşi, Eugen Herovanu, Petre Vasilescu, Ilie Stoenescu şi Savelly Zilberstein, care au făcut istorie în procedura civilă română.

În semn de omagiu, Revista română de drept privat a declarat anul 2010 „Anul Viorel Mihai Ciobanu”.

Ne exprimăm prin acest anunț imensa și nesfârșita gratitudine pentru viața și opera profesorului Viorel Mihai Ciobanu, transmițând totodată familiei îndoliate sincere condoleanțe.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

SIT SIBI TERRA LEVIS!

Revista română de drept privat
Director Marian Nicolae
Redactor-șef Mircea Dan Bob

Revista română de executare silită
Director Eugen Hurubă
Redactor-șef Evelina Oprina
Redactor-șef adjunct Vasile Bozeșan

Editura Universul Juridic
Președinte Nicolae Cîrstea

***

Departamentul de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București a primit cu durere și profundă tristețe vestea trecerii în neființă a celui care a fost profesorul Viorel Mihai Ciobanu – profesor cu har, cercetător desăvârșit, eminent procedurist, dar mai ales un ardelean de caracter. Condoleanțe familiei îndoliate!

Dumnezeu să-l țină în pace și liniște.

Prof. univ. dr. Camelia Stoica
Director Departamentului de Drept ASE București

***

Cu profundă durere, comunitatea universitară din Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” își manifestă regretul pentru încetarea din viață a profesorului Viorel Mihai Ciobanu, una dintre cele mai importante personalități ale științei juridice din România, un model de profesionalism, conștiinciozitate, rigurozitate, de discreție și eleganță în tot ceea ce a însemnat prezența domniei sale în lumea juridică.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”

***

O veste tristă străbate mediul juridic. Colegi, prieteni, doctoranzi, dar și simpli juriști sau cititori află cu regret că Profesorul a plecat. N-am cunoscut în acești 15 ani pe cineva care să coordoneze cu atâta minuțiozitate o lucrare așa cum a făcut-o dumnealui la Noul Cod de procedură civilă comentat și adnotat. Am pierdut neinteracționând mai mult. Au câștigat enorm cei care au făcut-o și care i-au stat aproape.

Autoritate de necontestat a dreptului românesc, profesorul Viorel Mihai Ciobanu a creat o școală de drept care va dăinui prin colegii de la catedră, doctoranzii și miile de studenți. Această școală și spiritul ei rămân perene și prin lucrările scrise sau coordonate, prin articolele publicate, dar mai ales prin întreaga implicare și activitate, care lasă un reper ce stă astăzi la baza sistemului juridic românesc.

Împreună cu colectivul pentru comentariile Noului Cod de procedură civilă, am avut privilegiul de a interacționa mai mult cu profesorul nostru, Viorel Mihai Ciobanu, în ultimii ani, în efortul pe care l-a dorit finalizat de către echipa pe care o reunise. Alături de autorii și colegii implicați în acest proiect, am primit îndrumările și observațiile Domniei sale, ne-am consultat, am dezbătut și am construit în acești ultimi ani o relație mai strânsă.

N-aș putea spune că l-am cunoscut. Mai mult l-am intuit. Aș îndrăzni să spun că l-am atins… Apropiații l-au privit mereu cu un imens respect, lucru care era vizibil permanent.

Unii dintre noi îi datorăm profesorului cariera, alegerile profesionale, dar și de viață, mai toți prietenia și dragostea cu care ne-a înconjurat, îndrumat sau consiliat. Pierdem cu toții enorm prin această plecare, fiind conștienți că școala profesorului trebuie dusă mai departe.

Maiestuos prin ținută, dar mai ales prin expunere, hotărât și persuasiv prin argumente, tranșant prin mesaje, elocvent prin idei și principii, neobosit în dorința de aprofundare, fidel științei adevărate, dezavuând-o permanent pe cea simulată, sever cu sine, îngăduitor cu ceilalți, fixând obiective importante apropiaților, înțelegând mult și lăsând să se întrevadă puțin, stăruitor în așteptări, neîntrecut psiholog, iubit dascăl, Profesorul ne lasă standarde înalte spre care să tindem, principiile pe care să construim, dar mai ales premisele ca să reușim.

Nicolae Cîrstea

***

Vestea trecerii în eternitate a domnului profesor Viorel Mihai Ciobanu a așternut tristețea și peste comunitatea academică a Facultății de Drept a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Personalitate de referință a științei dreptului român, domnul profesor s-a bucurat întotdeauna de respectul și prețuirea colegilor de la Cluj, așa cum s-a bucurat de aprecierea tuturor celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Prof. univ. dr. Florin Streteanu

***

Conducerea Facultății de Drept a Universității din București anunță cu profundă durere trecerea la cele veșnice a domnului profesor Viorel Mihai Ciobanu .

Domnul Viorel Mihai Ciobanu a fost Decanul facultății noastre în perioada 1998-2008, personalitate eminentă a științelor juridice românești, dascăl pentru zeci de generații de studenți și un model de urmat pentru aceștia și pentru colegii săi, cadre didactice ale Facultății de Drept.

Corpul neînsuflețit va fi depus în fața Aulei Magna a Facultății de Drept miercuri 15 iunie 2016, orele 15-17, pentru a i se aduce un ultim omagiu.

Condoleanțe soției și familiei îndurerate!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

***

Av. dr. Gheorghe Florea, în numele Uniunii Naționale a Barourilor din România, al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților și al Corpului profesional al avocaților anunță cu profund regret trecerea în eternitate a reputatului avocat și profesor Viorel Mihai Ciobanu.

Personalitate marcantă a culturii juridice românești, profesorul Viorel Mihai Ciobanu a adus un aport esențial atât în dezvoltarea dreptului privat, cât și în formarea a zeci de generații de juriști.

Activitatea sa prodigioasă s-a întins mult peste domeniul său predilect, cel al procedurii civile, având o contribuție importantă și în evoluția dreptului constituțional, dreptului civil și a dreptului familiei. Tratatele, cursurile, studiile și articolele sale sunt și vor fi în continuare lucrări de referință pentru dezvoltarea științei juridice.

Profesorul Viorel Mihai Ciobanu a avut o contribuție decisivă la reformele legislative din ultimii ani, la elaborarea și promovarea unor acte normative și în special a Codului de procedură civilă, în calitate de președinte al Comisiei pentru elaborarea Proiectului acestuia.

Rămân în urma sa mari opere științifice, rămâne spiritul său riguros și creativ inoculat atâtor generații de teoreticieni și practicieni ai dreptului. Prin harul său deosebit, prin pasiunea cu care a inspirat lumea juridică, omul, profesorul și avocatul Viorel Mihai Ciobanu va continua să fie un model aspirațional și pentru generațiile care vor urma.

Cuvintele sunt prea puține pentru a exprima meritele acestui om, căruia îi vom purta veșnică recunoștință!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Av. dr. Gheorghe Florea
Președinte UNBR

***

Colectivul Direcției Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiției a primit cu profundă tristețe vestea trecerii în eternitate a profesorului Viorel Mihai Ciobanu.

Personalitate marcantă a științei dreptului românesc, puternic ancorată în viața cetății, profesorul lasă în urmă o operă științifică de o profunzime greu de egalat, reper esențial pentru generațiile actuale și viitoare de juriști.

Profesorul a fost un colaborator apropiat al instituției noastre, îndeosebi în efortul de codificare a legislației procesual civile. În calitate de președinte al comisiilor pentru elaborarea noii legislații în materie, profesorul, prin înalta sa ținută profesională, spiritul progresist și viziunea sa profund umanistă, și-a pus amprenta în mod decisiv asupra concepției actuale, dar și de perspectivă a procedurii noastre civile.

Șansei generațiilor de studenți de a-l avea profesor i s-a adăugat, în cazul nostru, privilegiul de a-i fi în preajmă în procesul de elaborare a normelor de procedură civilă, beneficiind astfel de spiritul său erudit, de viziunea sa de ansamblu asupra sistemului procesual civil și, totodată, de acuratețea raționamentului său juridic, transmise cu exigența și rigoarea cadrului universitar, dar și cu blândețea dascălului desăvârșit, pentru care ne manifestăm adânca recunoștință.

Trecerea în eternitate a profesorului lasă un imens gol pentru cei apropiați și pentru viața academică și științifică.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

***

Institutul National al Magistraturii a primit cu profund regret vestea trecerii in nefiinta a domnului profesor universitar dr. Viorel Mihai Ciobanu figura marcanta a lumii juridice romanesti. Pentru toti cei care au avut onoarea de a-l cunoaste, domnul profesor va ramane mereu in amintire ca un model de profesionalism. Institutul National al Magistraturii transmite condoleante familiei indurerate.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

***

Decanul Baroului Bucureşti, avocat Ion Dragne şi Consiliul Baroului Bucureşti anunţă cu tristeţe, trecerea în nefiinţă a celui care a fost profesor avocat Viorel Mihai Ciobanu, membru al Baroului Bucureşti.

Persoană de înaltă distincţie sufletească, cu deosebite calităţi morale, profesorul Viorel Mihai Ciobanu a format generaţii de profesionişti ai dreptului şi s-a dedicat profesiei juridice pe care a servit-o cu abnegaţie, eleganţă şi demnitate.

Fie ca Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!

Pentru cei care doresc să aducă un ultim omagiu, trupul neînsufleţit va fi depus miercuri, 15 iunie, orele 15:00, în faţa Aulei Facultăţii de Drept.

Slujba de înmormântare va avea loc joi, 16 iunie, începând cu orele 13:00, la Capela Centrală din Cimitirul Bellu Ortodox.

Av. Ion Dragne
Decanul Baroului București

***

Curtea Constituțională a primit cu profundă durere vestea încetării din viață, după o grea suferință, a domnului profesor universitar doctor Viorel Mihai Ciobanu, fost judecător al Curții Constituționale.

Personalitate marcantă a dreptului românesc, cadru didactic universitar și formator al atâtor generații de juriști, profesorul Viorel Mihai Ciobanu ne-a oferit un strălucit exemplu de profesionalism și demnitate.

În calitate de judecător al primei Curți Constituționale, înființată în urmă cu 24 de ani, domnul Viorel Mihai Ciobanu se numără printre ziditorii edificiului justiției constituționale din România.

Membrii Curții Constituționale și toți cei care au avut onoarea de a lucra cu profesorul Viorel Mihai Ciobanu îi vor purta o luminoasă și neștearsă amintire.

Curtea Constituțională transmite condoleanțe familiei îndurerate și își exprimă profunda compasiune pentru pierderea suferită.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

***

Conducerea G&G Consulting şi colectivul de realizatori ai produsului EUROLEX îşi exprimă imensa amărăciune provocată de plecarea dintre noi a marelui om şi maestru în ştiinţa dreptului, profesor univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu. Lumea dreptului pierde nu numai un mare dascăl, dar şi o minte strălucitoare, o inimă dedicată, aplecată cu toată puterea spre triumful acestei ştiinţe care mai avea multe lucrări de primit din partea excelenţei sale. Noi, ca beneficiari ai multor gânduri şi idei, sugestii de remarcabilă subtilitate primite de-a lungul a peste 20 de ani de colaborare, vom simţi lipsa sfatului şi îndemnului prietenesc, plin de modestie.

Pentru tot sprijinul acordat de-a lungul atâtor ani, îi vom păstra amintirea cu aleasă consideraţie, ca pe o candelă veşnic aprinsă ce va revărsa şi în viitor, prin lumina ei, limpezimea şi profunzimea ideilor, a principiilor de drept şi de viaţă, încercând să-i urmăm exemplul, munciind cu aceeaşi dedicare şi încredere în performanţă.

Condoleanțe soției și familiei îndurerate!

Dumnezeu să îl odihnească în lumină şi pace!

George Ciocan
Director General G&G Consulting

***

Studenți și profesori, prieteni, ucenici care am învățat cu el și din el și pentru care a fost model de om de știință, de înțelepciune și de toleranță, toți care l-am iubit, admirat și prețuit pe profesorul Viorel Mihai Ciobanu, îi deplângem încetarea din viață în plină putere creatoare și transmitem familiei îndoliate condoleanțe.

În numele Departamentului de Drept Privat și al Școlii Doctorale a Universității „Nicolae Titulescu” din București,

Prof. univ. dr. Viorel Roș

***

Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova a primit cu mare durere vestea trecerii în nefiinţă a profesorului universitar doctor Viorel Mihai Ciobanu, personalitate remarcabilă a ştiinţei dreptului şi a lumii academice românești.

Conducerea facultăţii, membrii corpului profesoral, studenţii şi discipolii domniei sale din Oltenia îşi exprimă regretul profund pentru dispariţia sa prematură și transmit sincere condoleanțe familiei îndurerate.

Avem credinţa că opera și forţa mesajului  profesional al Profesorului îl vor menţine veşnic viu în inimile şi în memoria studenţilor, colegilor și profesionişilor dreptului.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova

***

Facultatea de Drept a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu își exprimă durerea profundă la încetarea din viață a profesorului Viorel Mihai Ciobanu. Va rămâne în istoria Dreptului românesc, în memoria și în sufletele noastre. Sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească!

Prof. univ. dr. Radu Gheorghe Geamănu
Decanul Facultății de Drept a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu

***

Facultatea de Drept din cadrul Universității Europene „Drăgan” din Lugoj exprimă profundul regret pentru trecerea în eternitate a distinsului profesor universitar doctor Viorel Mihai Ciobanu.

Ne arătăm imensa gratitudine pentru ceea ce a dăruit profesorul Viorel Mihai Ciobanu cadrelor didactice și generațiilor de juriști formate în cadrul lăcașului nostru de învățământ superior, cu toții remarcând profesionalismul, eleganța, rafinamentul, modestia, blândețea și având certitudinea că opera sa va rămâne un reper în domeniul dreptului.

Cu compasiune, transmitem sincere condoleanțe familiei.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Cuvinte cheie:
Secţiuni: ANUNTURI, Arbitraj, Esentiale, Procedură civilă, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD