Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Directiva privind sistemul comun al TVA, în ceea ce privește durata obligației de respectare a cotei standard minime


14 iunie 2016 | Elena ALBU
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L142 a fost publicată Directiva (UE) 2016/856 a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, în ceea ce privește durata obligației de respectare a cotei standard minime.

Obiectul directivei: Directiva 2006/112/CE a Consiliului dispune că de la 1 ianuarie 2011 până la 31 decembrie 2015 cota standard a taxei pe valoarea adăugată (TVA) nu poate fi mai mică de 15 %. Cota standard a TVA în vigoare în statele membre, combinată cu mecanismul sistemului de tranziție, a asigurat funcționarea sistemului TVA la un nivel acceptabil. Prin noile norme privind locul de prestare a serviciilor, care favorizează impozitarea la locul de consum, posibilitățile de a profita de diferențele privind cotele TVA, prin relocalizare, au fost limitate și mai mult, iar posibilitatea denaturării concurenței a fost redusă. Pentru a preîntâmpina ca diferențele excesive dintre cotele standard ale TVA aplicate de statele membre să conducă la dezechilibre structurale în Uniune și la denaturări ale concurenței în anumite sectoare de activitate, este o practică comună, în domeniul impozitelor indirecte, să se stabilească cote minime. Acest lucru este încă prudent în ceea ce privește TVA. Este necesară menținerea cotei standard minime actuale a TVA la 15 % pentru o perioadă suficient de lungă încât să asigure securitate juridică și să permită continuarea evaluării. Menținerea cotei standard minime actuale nu exclude o revizuire ulterioară a legislației privind TVA înainte de 31 decembrie 2017 pentru a aborda introducerea unui regim definitiv al TVA pentru tranzacțiile intraunionale. În vederea asigurării aplicării neîntrerupte a cotei standard minime stabilite prin Directiva 2006/112/CE, este oportun ca prezenta directivă să se aplice de la 1 ianuarie 2016.

Prezenta directivă intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro