Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA-Bacău. Constituire a unui grup infracțional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, dare de mită, luare de mită, fals intelectual. Trimitere în judecată
14.06.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Bacău. Constituire a unui grup infracțional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, dare de mită, luare de mită, fals intelectual. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
B. R., director executiv în cadrul SC TCE 3 BRAZI SRL, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– două infracțiuni de dare de mită,
A. C., la data faptelor director adjunct al Oficiului județean de Plăți pentru dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) Neamț, M. V.,T. C.G. M., angajați în cadrul holdingului TCE 3 BRAZI, D. S. A., expert în cadrul (OJPDRP) Neamț, M. L. M., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
B. A., angajată în cadrul holdingului TCE 3 BRAZI, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
constituire a unui grup infracțional organizat,
folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– două infracțiuni de complicitate la dare de mită,
L. A. M.B. A. V., experte în cadrul (OJPDRP) Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
luare de mită,
fals intelectual în formă continuată,
constituire a unui grup infracțional organizat,
SC TCE 3 BRAZI SRL cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și calificată.

S-a mai dispus trimiterea în judecată a 20 de societăți comerciale (firme din holdingul TCE 3 BRAZI) ca persoane juridice, respectiv:
SC AGROBIN PREST SRL, SC AGROTEL PREST SRL, SC TARAGRO PREST SRL, SC VANMAR PREST SRL, SC AGROVAS PREST SRL, SC ONAGRO PREST SRL, SC IANAGRO CONSULTING PREST SRL, SC AGROELI CONSULTING PREST SRL, SC AGROBA PREST SRL, SC AGROCIV PREST SRL, SC ELBA AGROCONSULTING SRL, SC GRIMAGRO PREST SRL, SC COSTAGRO PREST SRL, SC LIA AGROCIP SRL, SC AGRONAR PREST SRL, SC AGRONILIA PREST SRL, SC AGRODIN PREST SRL, SC TERRASIV PREST SRL, SC AGROANNA PREST SRL și SC AGROGENA PREST SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2012, inculpații A. C., director adjunct al Oficiului județean de Plăți pentru dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) Neamț (în prezent Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț), B. R., director executiv în cadrul SC TCE 3 BRAZI SRL și o altă persoană care controla holdingul TCE 3 BRAZI, au constituit un grup infracțional organizat, în vederea fraudării fondurilor europene.
La acest grup au aderat ulterior și inculpații M. V., G. M., T. C., B. A. (toți angajați în cadrul firmelor din holding), L. A. M., B. A. M.(ambele experte în cadrul OJPDRP Neamț) și M. L. M., în vederea fraudării fondurilor europene.
Scopul urmărit și atins de grupare a fost obținerea de către SC TCE 3 BRAZI SRL de fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) în sumă de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro (pentru achiziționarea de utilaje agricole), prin crearea de condiții artificiale, cu depășirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar.
În concret, sub coordonarea inculpatului B. R. au fost înființate, prin intermediul unor persoane interpuse (toți angajați ai societăților afiliate holdingului sau rude ale acestora), 20 societăți comerciale, prin intermediul cărora inculpații au divizat în mod artificial proiectul de afaceri prin care urmăreau în fapt achiziționarea unor utilaje agricole în interesul exclusiv al SC TCE 3 BRAZI SRL, formulând câte o cerere de finanțare în numele fiecărei firme nou înființate.
Scopul acestui mecanism a fost acela de a se situa sub plafonul impus de 200.000 euro/proiect prin PNDR și pentru îndeplinirea și a celorlalte condiții de finanțare: punctajul, îndeplinirea condiției de a nu mai fi primit fonduri comunitare pentru activități similare în ultimii 3 ani.
În aceste condiții, au fost depuse 20 de proiecte prin care s-au solicitat fonduri europene (în sesiunea iunie – iulie 2010, aferentă măsurii 312), ulterior contractate (în anul 2011) și implementate (până în anul 2012).
Punerea în practică a acestui mecanism infracțional elaborat a fost posibilă cu sprijinul conducerii Oficiului pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț (fost Oficiul județean pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit). Astfel, directorul adjunct A. C. împreună cu D. S. A., L. A. M. și B. A. V. – funcționari implicați în verificarea cererilor de finanțare/plată – nu au evidențiat condițiile artificiale create pentru proiectele depuse de beneficiari și nu au sesizat neregulile de care au luat cunoștință în mod direct, atât la depunerea cererilor de finanțare, dar mai ales pe parcursul verificării cererilor de plată.
În acest context, în perioada 20 iulie 2011 – 23 mai 2012, B. R., prin intermediul inculpatei B. A., a dat inculpatelor L. A. M. și B. A. V., experți verificatori în cadrul Serviciului Verificare Cereri de Plată din cadrul OJPDPP Neamț câte 40.000 lei, în patru tranșe, pentru ca acestea să-și îndeplinească necorespunzător atribuțiile de serviciu.

În cauză, prejudiciul total este de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro suma reprezentând totalul plăților acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala celor 20 de societăți comerciale.

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților A. C., B. R., G. M., M. V., B. A. M. și L. A. M.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Neamț cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii luate dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus BangaPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.