Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Exportatorul din punct de vedere vamal și TVA
15.06.2016 | Mihai PETRE, Ileana POPESCU

Secţiuni: Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Noul Cod vamal al Uniunii (“CVU”) aduce noutăți în privința noțiunii de exportator. Astfel, din punct de vedere vamal, noțiunea de exportator a fost restricționată persoanelor stabilite pe teritoriul UE care au competența de a stabili dacă mărfurile vor fi transportate către o destinație din afara teritoriului vamal al Uniunii.

– sediul social legal,
– sediul central sau
– un sediu permanent, însemnând un loc fix de activitate, unde atât resursele umane, cât și cele tehnice necesare sunt prezente în mod permanent și prin care se desfășoară, în totalitate sau în parte, operațiunile vamale ale unei persoane.

Noua definiție ridică întrebări pentru operatorii economici nestabiliți în Uniune care conform vechiului Cod Vamal Comunitar, puteau să acționeze ca exportatori (de exemplu, o companie din Elveția care deținea un stoc în România și exporta aceste bunuri, atunci când era necesar).

Comisia Europeană a publicat recent un ghid cu privire la definiția de ”exportator” în CVU, pentru a clarifica dacă este posibil pentru societățile stabilite în afara UE să efectueze exporturi din Uniunea Europeană.

Conform acestui ghid, în cazul în care persoana care dispune de mărfurile de export nu se califică drept un ”exportator”, poate exporta în continuare bunuri din Uniune dacă:

– desemnează un reprezentant vamal indirect stabilit în UE pentru derularea operațiunilor de export;
– prin relații contractuale stabilește o terță parte stabilită în UE pentru derularea operațiunilor de export.

Consecințe pentru TVA

Din punct de vedere TVA, exportatorul este persoana impozabilă care realizează livrarea (producătorul, proprietarul bunurilor) sau care acționează în nume propriu, dar în contul altei persoane (cumpărătorul-revânzător). Scutirea de TVA pentru exporturi se aplică în cazul în care bunurile sunt expediate/transportate în afara UE de către furnizor sau cumpărător (nestabilit în România) sau de alte persoane ce acționează în contul acestora.

În vederea justificării scutirii de TVA pentru exporturi, sunt necesare factura/documentele solicitate de autoritatea vamală pentru întocmirea declarației de export și unul dintre următoarele documente: i) certificarea încheierii operațiunii de export de către biroul vamal de export / notificarea de export certificată de biroul vamal de export, în cazul declarației vamale de export pe cale electronică sau ii) exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declarație de export pe suport hârtie, certificat pe verso de biroul vamal de ieșire.

Având în vedere opinii trecute emise de către autoritățile fiscale, scutirea de TVA este aplicabilă în măsura în care furnizorul este menționat ca și exportator în declarația vamală de export. Exemplul privind livrările în lanț introdus în Ordinul nr. 103/2016 privind justificarea scutirii de TVA pentru exporturi confirmă această abordare. Astfel, acest exemplu precizează că atunci când există livrări în lanț (A-B-C), iar transportul bunurilor în afara UE este în sarcina cumpărătorului B:

– dacă B este menționat în calitate de exportator în declarația vamală de export, A va aplica TVA din România pentru livrarea realizată către B.
– B va aplica scutirea de TVA pentru export și se va înregistra în scopuri de TVA în România.

Ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră?

Schimbările menționate mai sus au implicații asupra tranzacțiilor realizate cu parteneri din afara UE, în cazul în care, în mod obișnuit aceștia realizau exportul.

Ce este de făcut?

Pentru a evalua dacă afacerile dvs. ar putea fi afectate, este esențial să verificați dacă realizați exporturi care ar putea fi influențate de noile modificări și care sunt acțiunile ce trebuie întreprinse în aceste cazuri.

Mihai Petre
Senior Manager DELOITTE ROMÂNIA

Ileana Popescu
Manager DELOITTE ROMÂNIA

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti