« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Buletin de presă – mai 2016
16.06.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna mai 2016, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului C. I., la data faptei adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2013, inculpatul C. I. a depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai multe documente inexacte și incomplete, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, pentru o suprafaţă de teren agricol, pe care nu-l deținea în totalitate.
Astfel, în 2010, inculpatul a depus documente pentru 38,38% din suprafaţa solicitată, în anul 2011 pentru 35,71% din suprafaţă, iar în anii 2012-2013 pentru 78,88% din suprafaţa solicitată.
Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul C. I. a obținut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene și de la bugetul de stat în valoare totală de 86.697,77 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie din Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului C. I.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Suceava, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului P. C. S., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
mărturie mincinoasă, 
favorizare a infractorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 4 decembrie 2015, inculpatul P. C. S. a fost audiat în calitate de martor, în dosarul 2920/113/2014 aflat pe rolul Curții de Apel Galați ( în care sunt judecate trei persoane pentru infracțiuni de corupţie), în contextul organizării examenului de bacalaureat, sesiunea august–septembrie 2014.
În această împrejurare, inculpatul P. C. S., sub prestare de jurământ, a prezentat declarații care contravin probelor administrate în cauză, contravin propriilor declarații date în cursul urmăririi penale și aspectelor pe care acesta le cunoștea.
Prin această atitudine, inculpatul a urmărit îngreunarea aflării adevărului, a tragerii la răspundere penală și inducerea în eroare a instanței de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței anterior amintite.

Dosarul penal aflat în prezent în stadiu de judecare la instanță și în care P. C. S. a fost audiat ca martor a fost mediatizat, la finalizarea anchetei fiind trimiși în judecată 3 inculpați, pentru infracțiuni de dare și luare de mită, în contextul organizării examenului de bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2014.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Brăila.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului S. L. V., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
fals în declaraţii,
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 14 mai 2013, inculpatul S. L. V. a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente în fals, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de sprijin pe suprafață, pentru o suprafaţă de 46,71 ha teren agricol, pe care nu-l deținea în realitate.
Ca urmare a acestor demersuri, inculpatul S. L. V. a încasat nelegal suma de 25.901,18 lei, cu titlu de plăţi pentru schemele de sprijin pe suprafaţă – SAPS, alocată din Fondul European Garantare Agricolă – FEGA, şi suma de 4.119,14 lei, alocată de la Bugetul Naţional, cu titlu de plăţi naţionale directe complementare – PNDC 1(culturi în teren arabil).

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie din Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 30.021, 32 lei.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului S. L. V.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Arad, cu propunere de a se menține măsura și asigurătorie dispusă în cauză.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
G. A. L., administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– tentativă la infracțiunea de evaziune fiscală,
folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
B. N., avocat în Baroul Olt, administrator în fapt al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 13 martie 2015, inculpata G. A. L., în calitate de administrator al unei societăți comerciale și cumpărător, împreună cu inculpatul B. N., administrator în fapt al unei firme și vânzător, au întocmit și semnat mai multe documente care priveau achiziția unui utilaj de construcții.
Scopul întocmirii acestor documente a fost acela de a atesta, în mod necorespunzător realității, că utilajul respectiv a intrat efectiv în gestiunea firmei administrată de inculpata G. A. L., că există fizic la sediul acesteia și că nu prezintă deficiențe tehnice la punerea în funcțiune.
În perioada martie-aprilie 2015, aceste documente au fost folosite de către inculpată la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), de unde a solicitat și obținut fonduri nerambursabile din bugetul european și național în sumă de 197.037,52 lei, reprezentând o primă tranşă dintr-un proiect privind achiziția de utilaje.
În aceeași perioadă, inculpata a folosit aceleași documente și la ANAF – AJFP Dolj pentru a solicita și obține rambursarea TVA aferentă achiziției utilajului, cerere care i-a fost respinsă de către această instituție publică.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 197.037,52 lei reprezentând contravaloarea integrală a finanţării nerambursabile.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile şi mobile aparţinând inculpatei G. A. L.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Curtea de Apel Craiova, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
G. V., membru al comisiei de selecție a ofertelor, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
-complicitate la tentativa infracţiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene;
fals în înscrisuri sub semnătură privată și
-instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
G. V. A., administrator al SC AGROTIS GRUM SRL, la data faptei, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene;
S. R. L., administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
-complicitate la tentativa infracţiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene și
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
S. D., administrator al unei societăți comerciale, la data faptei, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativa infracţiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene;
I. Ș. și D. L., membri ai comisiei de selecţie a ofertelor, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
-complicitate la tentativa infracţiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene și
fals în înscrisuri sub semnătură privată.
S.C. AGROTIS GRUM SRL, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2010, inculpata G. V. A., în calitate de reprezentant legal al SC AGROTIS GRUM SRL, a depus la OJPDRP Iaşi (Oficiul Regional pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iași) acte și documente false, în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile pentru achiziționarea de „utilaje şi echipamente folosite în activităţi auxiliare a producţiei vegetale”, pentru realizarea proiectului cu același nume.
La data de 20 iulie 2011, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a încheiat cu SC AGROTIS GRUM SRL Iaşi, contractul de finanţare în valoare totală eligibilă de 1.032.045 lei (249.775 Euro), din care valoare eligibilă nerambursabilă, în proporţie de 70%, în cuantum de 722.429 lei (174.842 Euro), diferenţa reprezentând-o cofinanţarea beneficiarului.
Finanţarea proiectului nu s-a mai acordat deoarece funcționarii din cadrul O.J.P.D.R.P. Iaşi au constatat caracterul fals al documentelor depuse (rapoartele de selecţie a ofertelor și notificările către ofertanţii participanţi).
În același context, în perioada august-octombrie 2011, inculpatul G. V., în calitate de membru al comisiei de selecţie a ofertelor, a ajutat-o pe inculpata G. V. A. și a semnat două rapoarte de selecţie a ofertelor şi mai multe notificări către ofertanţii participanţi, deși cunoștea că acestea conţineau date nereale, iar documentele respective au fost înregistrate de către inculpată la OJPDRP Iaşi, în ambele variante de dosar, la aceeaşi dată, respectiv 12 august 2011, având însă conţinut diferit, în vederea obţinerii finanţării din fondurile Uniunii Europene.
Totodată, inculpatul G. V. i-a instigat pe ceilalţi membri ai comisiei de selecţie a ofertelor, respectiv pe inculpații I. Ș. şi D. L. să semneze documentele respective.
Cele două rapoarte de selecţie a ofertelor şi notificările către ofertanţii participanţi au fost concepute și redactate de inculpatul S. R. L., în care acesta a inserat date nereale, iar o parte din aceste documente au fost depuse ulterior de către inculpata S. D. la OJPDRP Iaşi.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Iași.

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului E. D. G. cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data 29 iunie 2012, inculpatul E. D. G., în cadrul unei cereri de finanțare prin care a solicitat sprijin financiar pentru Măsura 112-Instalarea Tinerilor Fermieri, a folosit, în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, mai multe documente în care a atestat aspecte nereale, după cum urmează:
– a lucrat timp de 4 ore zilnic în cadrul unei ferme, cu cel puțin 12 luni înaintea instalării sale pe cont propriu, 
– a încheiat un contract în care se atesta nereal că a achiziționat 97 de stupi contra sumei de 19.400 lei. 
Ca urmare a acestei conduite infracționale, inculpatul a obținut, pe nedrept din bugetul Uniunii Europene suma de 9.600 euro, reprezentând prima tranșă din suma totală de 16.000 euro.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma 42.667 lei reprezentând subvenţii încasate necuvenit de inculpatul E. D. G., la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatului E. D. G.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
M. I., primar al comunei Berezeni, județul Vaslui și președinte al Asociației crescătorilor de animale “Gospodarul Zootehnist”, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată;
ASOCIAŢIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE “GOSPODARUL ZOOTEHNIST” BEREZENI, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată;
C. D., N. M., P. L., P. A. și P. N., în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007-2010, inculpatul M. I., în calitate de președinte al Asociației crescătorilor de animale „Gospodarul Zootehnist” și de primar al comunei Berezeni, județul Vaslui, a depus la APIA Vaslui acte și documente false aferente cererilor unice de plata depuse pentru campaniile din anii 2007-2010, fapte ce au avut ca rezultat obținerea fără drept, de către asociație, a sumei totale de 997.027,86 lei.
Pentru realizarea acestui scop, cei doi inculpați au beneficiat de ajutorul inculpaților C. D., N. M., P. L., P. A. și P. N., care au întocmit acte prin care s-a atestat în fals calitatea de membru al asociației al unor persoane, pentru a crea aparența deținerii de către asociație a unui număr cat mai mare de animale și a justifica astfel gradul de încărcare a pășunii cu animale.

În cauză, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 978.072,08 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile ale inculpaților, până la concurența reținută ca prejudiciu în sarcina lor.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Vaslui cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

8. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului S. M., prefect al județului Gorj la data comiterii faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de instigare la infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Prezentul dosar s-a format ca urmare a disjungerii din dosarului de corupție instrumentat de DNA – Secția de Combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, finalizat prin emiterea rechizitoriului și trimiterea în judecată a mai multor inculpați la data de 3 iulie 2007.
În perioada iulie 2003 – decembrie 2004, inculpatul S. M., prefect al județului Gorj, l-a determinat pe administratorul unei societăți comerciale, să participe și să câștige licitația organizată de Romsilva la data de 27 august 2004, privind achiziționarea unui utilaj sub denumirea de „buldozer universal cu macara hidraulică pe şenile”.
Întrucât societatea respectivă nu îndeplinea condițiile pentru a putea participa la licitație, administratorul acesteia a interpus o altă societate în încheierea contractului cu RNP Romsilva.
În urma adjudecării licitației, administratorul societății interpuse, a vândut utilajul la prețul supraevaluat de 8.685.695.760 lei (echivalentul a 243.720 euro la aceea dată), sumă virată de Romsilva la data de 16 decembrie 2004 societății interpuse, care la rândul ei a virat întreaga sumă societății care a deținut inițial utilajul respectiv.
Beneficiarul real al întregii sume a fost inculpatul S. M., care era administratorul în fapt al acestei din urmă societăți. 
Probatoriul administrat a arătat că achiziţia utilajului a avut loc în condiţiile nerespectării legislaţiei privind achiziţiile publice, a legii finanţele publice, a legii controlului financiar preventiv propriu, precum şi cu încălcarea propriilor ordinelor interne referitoare la acest control precum si a regulamentului intern al RNP Romsilva.
Acest lucru a dus la cumpărarea unui produs inutil şi necorespunzător calitativ, cu un adaos de 1.744%, paguba în dauna Regiei Naţionale a Pădurilor ridicându-se la 8.685.695.760 ROL, sumă cu care Regia s-a constituit parte civilă în cauză.
Astfel, în vreme ce utilajul fusese introdus în ţară la preţul de 6.250 USD în urma aşa zisei licitaţii, RNP Romsilva a plătit pentru el suma de 294.330 USD (calculat la cursul BNR leu/dolar din ziua cumpărării – 10 decembrie 2004).
Utilajului nu i s-a găsit nicio utilitate, a fost testat la Direcţia Silvică din Călăraşi şi Dâmboviţa, constatându-se că prezenta serioase deficienţe tehnice, dificultăţi în manipulare şi exploatare. Deficienţele au fost constate atât înainte de efectuarea plăţii, cât şi după aceea, iar în final nu i s-a găsit nicio întrebuinţare.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Gorj.

9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului I. A. G., administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 26 aprilie 2004, între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și societatea administrată de inculpatul I. A. G. s-a încheiat un contract având ca obiect acordarea unui ajutor financiar nerambursabil pentru realizarea proiectului intitulat „Modernizarea activității de prelucrarea a cărnii”.
În acest context, inculpatul I. A. G., în calitate și de responsabil legal de proiect, cu rea-credinţă, a folosit două oferte de preţ întocmite în fals şi trei cereri de ofertă cu conţinut inexact, având ca urmare obţinerea pe nedrept de a sumei de 2.672.616,91 lei, reprezentând finanţare nerambursabilă.
Aceste documente au fost folosite de inculpatul I. A. G. în derularea procedurii de achiziţie pentru a da o aparență de legalitate procedurii de evaluare a ofertelor, în sensul respectării condițiilor de transmitere a cererilor de ofertă, primire, înregistrare și evaluare, cu scopul creării artificiale a condițiilor de declarare a eligibilității unor achiziții de utilaje.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – AFIR s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.672.616,91 lei reprezentând contravaloarea integrală a finanţării nerambursabile, din care suma de 2.004.462,68 lei reprezintă contribuţie din fonduri UE, iar suma de 668.154,23 lei contribuţie de la bugetul de stat.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpatului I. A. G., până la concurenţa sumei de 2.672.616,91 lei.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Alba, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului C. Y., administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2003-2005, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, inculpatul C. Y., în calitate de asociat și administrator al unei societăți comerciale, nu a evidențiat și nu a înregistrat, în totalitate, în documentele contabile ale firmei şi în celelalte documente legale (declaraţii fiscale), operațiile comerciale efectuate și veniturile realizate.
Acționând în această manieră, inculpatul a cauzat un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 4.603.694 lei (echivalentul a 1.207.598 euro) din care 2.129.901 lei TVA și 2.473.793 lei impozit pe profit.

Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 4.603.694 lei, reprezentând prejudiciul cauzat de inculpat bugetului de stat.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile şi mobile ce aparţin inculpatului C. Y. și societății pe care o administrează.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției privind pe inculpații:
N. S., administrator al SC Nicolosi SRL, la data faptei și SC NICOLOSI SRL, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și
P. I., primar al comunei Ghioroiu, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals intelectual.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2011, inculpatul N. S., în calitate de administrator şi reprezentant legal al SC Nicolosi SRL, la diferite intervale de timp din perioada campaniilor respective, a prezentat funcţionarilor APIA Dolj declaraţii şi documente false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept, de către inculpata SC Nicolosi SRL, de fonduri europene.
Totodată, procurorii au descoperit faptul că și în cursul anului 2008, inculpata SC Nicolosi SRL, prin administratorul din acea perioadă, a obținut pe nedrept fonduri europene pentru campania din anul respectiv, în total, inculpata SC Nicolosi SRL obținând pentru campaniile din anii 2008-2011, suma de 113.396,91 RON din fonduri comunitare (FEGA), cu titlu de sprijin financiar prin Schema de Plată Unică pe Suprafaţă.
În aceeași perioadă, inculpatul P. I., în calitate de primar, a ajutat inculpata SC Nicolosi SRL şi reprezentanţii săi legali să obţină pe nedrept fonduri europene aferente campaniilor anilor 2008-2010, prin încheierea/înregistrarea unui contract de arendă care conținea mențiuni nereale (arendatorul nefiind proprietarul suprafeței de teren care face obiectul contractului) şi alterarea evidenţelor agricole ale Primăriei Ghioroiu prin facilitarea inserării în registrul contractelor de arendă a unor suprafeţe mai mari decît cele arendate și prin avizarea/certificarea documentului fals utilizat la APIA Dolj în anul 2008.
În prezența apărătorilor aleși, cei trei inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptei reținute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, că sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate precum și cu forma de executare a acestora, respectiv pentru
– inculpatul N. S.2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii reținute în sarcina sa.
– inculpata SC NICOLOSI SRL, pedeapsa principală a amenzii, în sumă de 30.000 lei, reprezentând un număr de 200 zile-amendă și pedeapsa complementară a publicării hotărârii definitive de condamnare a inculpatei, în extras, pe cheltuiala acesteia, în presa scrisă, într-un cotidian regional, pe o perioadă de 3 luni, câte trei apariţii în fiecare lună.
– inculpatul P. I.2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
De asemenea, inculpații N. S. și P. I. au fost de acord să presteze fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Prejudiciu cauzat bugetului administrat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură prin faptele descrise a fost recuperat integral, motiv pentru care agenția nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul de urmărire penală privind pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul Dolj.

12. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului B. V. M., administrator al mai multor societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiuni de cumpărare de influență, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2013 – septembrie 2014, inculpatul B. V. M., în calitate de administrator al mai multor societăți comerciale, i-a remis inculpatului Ț. F., în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani (trimis în judecată la data de 13 aprilie 2016, dosar mediatizat prin comunicatul 520), sume de bani și alte foloase materiale în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție și amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea inculpatului A. A. (socrul lui Ț. F.), situat în municipiul Botoșani.
În schimbul acestor foloase, inculpatul Ț. F. i-a promis omului de afaceri că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiași județ, Dângeni și Avrămeni, astfel încât să fie atribuite, prin încredințare directă, 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, firmelor administrate de omul de afaceri, lucru care s-a și întâmplat ulterior.
De asemenea, inculpatul a pretins că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani, cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câștigarea unor licitații publice privind contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul B. V. M. a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul B. V. M. va presta, o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în condiţiile stabilite de instanţa de judecată.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul B. V. M., împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Botoșani.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.