Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: posibilă neconstituționalitate a art. 10 din Legea nr. 187/2012 citit împreună cu art. 39 alin. (1) literele b) și c) CP
16.06.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CCR, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

În data de 7 iunie 2016 s-a constituit un nou dosar pe rolul Curții Constituționale în care se vor analiza dispozițiile art. 10 din Legea nr. 187/2012, precum și ale art. 39 alin. (1) literele b) și c) din Codul penal.

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este al doilea dosar în care respectivele dispoziții formează împreună obiectul unui control de constituționalitate. Primul dosar a fost respins ca inadmisibil. Decizia a fost trimisă Monitorului Oficial fără a fi încă publicată.

Art. 10 din Legea nr. 187/2012 a mai făcut însă, obiectul altor opt dosare, dintre care cinci dosare nu au fost încă soluționate, iar celelalte trei dosare fiind respinse fie pe motiv de netemeinicie (a se vedea decizia 822/03.10.2015), fie pe motiv de inadmisibilitate (a se vedea decizia 234/07.04.2015), fie parțial pentru inadmisibilitate, și parțial pentru netemeinicie (decizia nr. 220/2016)

Art. 39 alin. (1) literele b) și c) din Codul penal face și obiectul dosarului 1747D/2015 care se află în faza de raport.

Dispozițiile criticate au următorul conținut:

Art. 10 din Legea nr. 187/2012

Tratamentul sancționator al pluralitătii de infracțiuni se aplică potrivit legii noi atunci când cel puțin una dintre infracțiunile din structură pluralitătii a fost comisă sub legea nouă, chiar dacă pentru celelalte infracțiuni pedeapsa a fost stabilită potrivit legii vechi, mai favorabilă.

Art. 39 din Codul penal (extras)
(1) În caz de concurs de infracțiuni, se stabilește pedeapsa pentru fiecare infracțiune în parte și se aplică pedeapsa, după cum urmează:
b) când s-au stabilit numai pedepse cu închisoare, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;
c) când s-au stabilit numai pedepse cu amendă, se aplică pedeapsa cea mai grea, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.

Mădălina DUMA (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Mihaela Mazilu-Babel (coordonator proiect)

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti