Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
4 comentarii

Dupa o viață de magistrat, Livia Stanciu se pensionează. Laudatio
16.06.2016 | Cristi DANILEȚ

JURIDICE - In Law We Trust

Astăzi, în Plenul CSM, am luat o decizie cu mare greutate: am semnat buletinul de vor pentru decizia de eliberare din funcţie prin pensionare a doamnei judecător dr. Livia Stanciu, preşedintele instanţei supreme.

Primul judecător al ţării şi reprezentant al puterii judecătoreşti în ultimii şase ani, Livia Stanciu îşi încheie o carieră de 35 de ani în slujba justiţiei – procuror între anii 1980-1994, judecător între anii 1994-2016, fiind la curtea supremă din anul 2004. Părăseşte sistemul fără fast, fără aplauze, fără mulţumiri adresate public. Nu ştiu dacă asta s-a vrut a fi din partea noastră drept o dovadă a unei anumite modestii instituţionale care – poate – nici nu era necesară sau este doar lipsa de exerciţiu a sistemului juridic în aprecierea valorilor sale.

Rar mi-a fost dat să văd un om atât de modest într-o funcţie atât de înaltă. Sub conducerea Liviei Stanciu, ICCJ a fost reformată: s-a suplimentat numărul de judecători supremi, s-a modernizat sistemul de recrutare a lor, au venit generaţii noi de magistraţi, au fost rezolvate câteva probleme punctuale de integritate, s-a reconsiderat jurisprudenţa secţiei penale care s-a angajat în mod ferm în sancţionarea adecvată a corupţiei. Astfel, datorită activităţii susţinute a judecătorilor supremi din ultimii ani, Înalta Curte a cunoscut o creştere a încrederii oamenilor în justiţie nemaiatinsă în perioada postdecembristă.

Doctor în drept şi formator la Institutul Naţional al Magistraturii, judecătorul Livia Stanciu a format generaţii întregi de noi magistraţi. A devenit un model pentru sute de magistraţi. Prin luările sale de poziţie publice a contribuit la conştientizarea faptului că legea e o valoare în sine, care trebuie respectată de oricine şi că magistratul român are un rol esenţial în promovarea şi menţinerea statului de drept.

Doamna Livia Stanciu se bucură de toată admiraţia mea; merită felicitări sincere pentru extraordinara sa carieră şi urări de mult succes în noua calitate de judecător la CCR. Pentru mine, Domnia Sa este un reper de profesionist al dreptului şi un exemplu de OM.

Judecător dr. Cristi Danileț
Membru al Consiliului Superior al Magistraturii

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Dupa o viață de magistrat, Livia Stanciu se pensionează. Laudatio”

 1. Amelia FARMATHY spune:

  Se voteaza pt.” incuviintarea” iesirii la pensie? Asta e ceva nou, credeam ca va limitati sa luati act de cererea de eliberare din functie si ca lasati sarcina stabilirii dr.la pensie casei teritoriale de pensii, singura in masura sa aprecieze asupra indeplinirii conditiilor privind acordarea pensiei de serviciu si, Doamne Fereste,in caz de oaresce probleme, instantelor competente teritorila si material in privinta litigiilor de asigurari sociale. Si, cand colo, ce sa vezi, de fapt CSM voteaza pt.” iesirea la pensie”. Dincolo de asta,acest laudatio m- a emotionat pana la lacrimi,am si stors cateva, nu dezvalui ce fel de lacrimi sunt, ca…. nu am buletin de vot si, sincer, nici nu imi doresc vreunul. Dar, cu siguranta, emotia transmisa e,fara indoiala, ingenua, doar asa putandu- se explica inlocuirea substantivului ” vot” cu auxiliarul/ forma verbala” vor”.In rest, doamnei in cauza, urari de pensie indelungata si, pana se va gasi solutia legala a cumularii a doua pensii de serviciu( cea ” votata” si cea dupa urmatorii 9 ani de mandat la CC), un cumul ferit de prea multe comentarii si, mai ales, fara efecte restrictive a pensiei de serviciu si a indemnizatiei de jude Cc. O epoca a apus, o stea a schimbat galaxia juridica si un poet al votului a ramas, pe final de mandat, cu elegia ” vor- ului”. Minunat!Ma (re)simt o epigoana!

 2. Amelia FARMATHY spune:

  Erata: teritorial. Ca si dnul autor al articolului, m- am emotionat. Dar mi- am si revenit.

 3. Amelia FARMATHY spune:

  A, şi, de când am citit, am rămas cu o curiozitate: dacă noul viitor judecător al CC a fost, până la „vot” , citez, „primul judecător al ţării”, cine o fi ultimul?
  Ultimul ieşit de pe băncile INM-ului, în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire?
  Judele de la Carei, Dorohoi sau Mangalia?
  Ultimul căruia i s-a respins cererea de nepărăsire a sistemului după împlinirea frumoasei vârste de 65 de ani?
  Eu?
  Autorul acestui laudatio?
  Am înţeles cine a fost steaua, nu am înţeles cine stinge lumina.
  Că de tras cortina,……. se trage, nu-i aşa, prin vot.

 4. Uraaa! Traiasca PCR!!! MODERAT articolul cu titlu de lauda a unui fost judecator, care a judecat MODERAT si la MODERAT.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.