Medierea penală este constituţională
17 iunie 2016 | Ilie DORIN
In data de 16 iunie 2016, Curtea Constitutionala a Romaniei s-a pronuntat in ceea ce priveste medierea penala.
In optica CCR, medierea penală este constitutionala in conditiile in care acordul de mediere pentru infractiunile pretabile la impacare este incheiat pana la citirea actului de sesizare a instantei, asadar instituindu-se conditia de limita de timp, asa cum este prevazuta la institutia impacarii.
Din clarificarile aduse anul trecut de ICCJ prin DECIZIA nr. 9/2015, CCR vine acum si reinvie o struto-camila existenta pe atunci. Si desi CCR este de acord cu decizia mai sus amintita, cum ca acordul de mediere este o cauza sui-generis de stingere a actiunii penale, nu este de acord ca medierea sa poata fi incheiata oricand, ci doar in conditiile procesual penale in care se incheie impacarea si retragerea plangerii prealabile: pana la citirea actului de sesizare daca cauza este pretabila impacarii, pe tot parcursul procesului penal daca este vorba de retragerea plangerii prealabile. Practic ne-am intors in timp, inaintea deciziei ICCJ.
Acest lucru va aduce o limitare a medierii penale pentru cauzele care au trecut de acest moment procesual penal si la o presiune de timp pe medierile care se vor desfasura de acum incolo si care vor trebui facute de mediator si parti pana la citirea actului de sesizare, vorbind strict de cauzele pretabile impacarii.
O problema ar fi cazurile cu multe parti implicate (mai multe persoane vatamate, mai multi inculpati, prejudicii mari), cauzele pe rolul mediatorilor in acest moment care sunt si cauze trecute de momentul citirii actului de sesizare a instantei, cauzele care nu sunt pretabile medierii, dar care devin mediabile ca urmare a schimbarii incadrarii juridice in instanta. Daca instanta schimba incadrarea juridica intr-o infractiune mediabila, cand i se va da drept de mediere sau de impacare inculpatului si persoanei vatamate care a fost judecat pentru o infractiune care nu se media? Ramane astfel prejudiciat interesul si dreptul la mediator al inculpatului si al persoanei vatamate (un caz similar gasiti aici).
Dorin Ilie
Mediator
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro