Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
CCR Flux informații Mediere

Consiliul de Mediere protestează împotriva deciziei CCR ref. Legea Medierii

20 iunie 2016 | JURIDICE.ro

Vineri, 17 iunie 2016, Consiliul de Mediere a dat publicității un comunicat, semnat de Mugur Bogdan Mitroi – Președinte, cu privire la decizia Curții Constituționale referitoare la prevederile art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

”Consiliul de Mediere din România își exprimă protestul față de interpretarea dată de Curtea Constituționala a României dispozițiilor art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, interpretare vădit contradictorie cu recomandările europene în domeniu și care restrânge drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, în loc să le protejeze.

În data de 15 iunie 2016, Curtea Constituționala a României a admis excepția de neconstituționalitate privind dispozițiile art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, în interpretarea dată prin Decizia nr. 9 din 17 aprilie 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, apreciind că aceste prevederi sunt constituționale în măsura în care încheierea unui acord de mediere cu privire la infracțiunile pentru care poate interveni împăcarea produce efecte numai dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanței.

Motivarea acestei decizii a C.C.R. nu a fost încă publicată. Din minuta acesteia, rezultă că, în rezolvarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 67 din Legea nr. 192/2006, C.C.R. își însușește teza statuată în Decizia I.C.C.J. – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penala nr. 9/2015 potrivit căreia încheierea unui acord de mediere este o cauză sui-generis care înlătura răspunderea penală, distinctă de împăcare. Însă C.C.R. apreciază mai departe că exista o limită temporală de aplicabilitate a medierii în materie penală, și anume până la citirea actului de sesizare a instanței cu privire la infracțiunile pentru care poate interveni împăcarea.

Atâta timp cât încheierea unui acord de mediere este o cauza sui-generis care înlătura răspunderea penală, distinctă de împăcare, reglementată printr-o normă specială, derogatorie față de dreptul comun în materia penală, iar în norma specială (Legea nr. 192/2016) și în dreptul comun nu se instituie niciun termen de aplicabilitate a medierii ca o cauză de înlăturare a răspunderii penale, decizia C.C.R. de a stabili o limită temporală vine să adauge la lege acolo unde legea nu distinge, încălcând principiul fundamental de drept «ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus», dar și recomandările europene în domeniu. În același timp, prin aceasta decizie, C.C.R. restrânge un drept fundamental al cetățenilor, în loc să le protejeze accesul la o opțiune flexibilă și cuprinzătoare, axată pe rezolvarea problemei și pe implicarea parților.

Medierea este singura procedură care oferă toate garanțiile respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, inclusiv prezumția de nevinovăție; dacă în cadrul unui proces la instanța de judecată sau în cadrul altor proceduri derulate de organele statului, drepturile fundamentale pot suferi limitări, în cadrul procedurii de mediere părțile își păstrează integral toate drepturile și libertățile; mai mult, au garanția confidențialității 100%.

Imediat după publicarea motivării Deciziei C.C.R. menționate, Consiliul de Mediere va înainta un nou protest instituțiilor europene relevante cu privire la modalitatea în care autoritățile române înțeleg să aplice în legislația și practica națională recomandările și normele legale emise în materia medierii la nivel european.”

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership