Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

CSM ref. condițiile de acordare a despăgubirilor pentru unele prejudicii suferite de magistraţi


20.06.2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în cadrul ședinței din data de 16 iunie 2016, sesizarea Ministerului Justiției în sensul adoptării Hotărârii de Guvern prevăzută de art. 78 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările ulterioare.

De asemenea, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis reiterarea observațiilor referitoare la acoperirea tuturor situațiilor în care magistrații pot beneficia de despăgubiri acordate din fondurile bugetare pentru cazurile în care viața, sănătatea ori bunurile le sunt afectate, dacă acestea survin în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, deci nu doar ca urmare a săvârșirii unor fapte penale asupra lor;

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că trebuie reglementate prin hotărâre de Guvern despăgubiri și pentru decesul sau consecințele grave asupra sănătății care presupun, astfel cum prevede art. 78 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, afectarea vieții sau sănătății în exercitarea atribuțiilor de serviciu (s-au exemplificat accidentele vasculare cerebrale suferite de unii magistrați în timpul serviciului, soldate cu deces sau infirmități grave).

În ceea ce privește observația exprimată de către Consiliu anterior, (observaţie care se menține), cu privire la bugetele din care urmează a se acorda despăgubirile, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că trebuie avută în vedere și Inspecția Judiciară, a cărei reglementare a fost modificată ulterior anului 2011.

De asemenea, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a considerat necesară reiterarea observației privind acordarea despăgubirilor pentru prejudicii suferite de judecătorii și procurorii pensionari, decurgând din afectarea vieții, sănătății sau bunurilor, în legătură cu atribuțiile de serviciu pe care le-au exercitat.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Ministerului Justiției cu propunerea de completare a Legii nr. 60/1991, după cum urmează:

După articolul 5 se introduce un nou articol, art. 51 , cu următorul cuprins:

”Art. 5 ind. 1 – Organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii şi alte adunări publice la sediile instanţelor şi parchetelor ori la o distanţă mai mică de 100 metri de acestea sunt interzise.”

:: ordinea de zi soluționată (pct. 10)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro